lördag 30 juni 2007

Reagaera!

Läste nyss Fredrick Fereleys blogg. http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.253
Han skrev ett inlägg som heter "Alamr". Jag håller helt med honom om det. Det finns överallt i media om vädret nu. Hur varmt det är i Grekland (människor dör och skogsbränder...) och hur det regnar här i den övre delen av Europa. Men det tas inte upp nåt i media om barnslavaeri, barnsexhandel. Man borde reagaera mer på all människohandel som finns i denna välrd.

torsdag 28 juni 2007

Att slänga ut invandrare...

Det är så intressant när man pratar med en del om att slänga ut invandrare. Då man frågar dem om vart man ska dra gränsen. På vilka som är invandrare. Och man frågar dem: Ska ni slänga ut mig? Och dem svarar: Nä, du är ju ingen invandrare. Du talar svenska, är svensk medborgare och född här i Svergie.
Men enligt lexikon så är jag andra generationens invandrare. Min pappa är polsk, min mormor kom från Australien och min morfar var svensk. När man säger det så märker man ofta att en del blir förvånade.
Men om man ska dra det riktigt långt. Så är alla i hela Svergie invandrare i grund och botten. För våra förfäder ( de från stenåldern och längre bak), kom från Afrika (säger forskare...).

onsdag 27 juni 2007

Berusade på jobbet....

Jag ser nu på Uppdraggranskning på TV 1, där pratar dem om kärnkraftverken. Framför allt om insidensen på Forsmark. De sa nyss att det var några som var berusade på jobbet. Det blev en himla diskossion om det. Det går att lösa genom att ha en kontroll av det för all personal, varje gång de ska in och jobba.

måndag 25 juni 2007

Dåligt med information!

Snacket om CSN och EU - fördraget har detvart mycket om i mideia. Både posetvit och negativt. Men enligt mig så har informationen om vad Centern vill att hur det ska bli om man avskaffar CSN och om vad egentligen EU - fördraget är, har vart och kommer att vara inte inte kommit ut tillräckligt till befolkningen. Alltså, infomationen är för dålig.

Midsommar!

Till att börja med så hoppas at ni hade en lika rolig å trevlig midsommar som jag. Jag var med min familj å några vänner till oss. Vi åt (sill, potatis, gräddfil, köttbullar och lite mer sill... senare grillade vi...), vi drack (förutom barnen) och vi umgicks.
Jag tror det var typ en eller två dagar innan midsommarafton, så fick jag ideen om att göra mig ett midsommar löfte, istället för nyårs löfte. Jag lovade mig själv att börja att äta nyttigare ( mer grönsaker och på bättre tider...) och att börja träna mer. Så jag bestämmde att jag kan vara hur onyttig jag vill fram tills på måndag 25/6, alltså idag... nu är det typ 2.15... men det känns fortfarande som söndag.... Jag har inte lovat mig att bli super nyttig, fast nyttigare...

tisdag 19 juni 2007

De drabbade barnen i Irak...

Såg nyss nyhetsinslagget om de drabbade barnen i Irak.Hur kan man behandla barn på ett sånt sett? Att se ett sånt inslag får mig så upprörd. Att man kan göra så mot barnen.
De hade utsatts för svält, de var fastbundna och låg i sin egna avföring.
Många av de flyktingar som är eller kommer ifrån Irak är just barn. Barn är alltid de som drabbas hårdast när det är krig. ut
Det finns så mycket att skriva både om Irak-kriget, de som drabbas, krig överhuvudtaget och de drabbade.
Ingen människa ska få behandlas på det sättet.

Förut idag nynnade jag på låten: I natt jag drömde..
Jag hoppas att alla krig ska ta slut, så som det står i texten i den låten... Speciellt för alla de dabbade och oskyldiga människors skull...

måndag 18 juni 2007

Mobbing!

Jag såg nyss reklamen för Friends. Friends jobbar ju på skolorna för att motverka mobbing. Mobbing är något fruktansvärt. Det förekommer både på skolor och arbetsplatser. Många skolor förneckar det. Även en del lärare blundar för det. Det finns också de skolor och lärare som inte gör det. Den mobbade blir väldigt mycket påverkad av det.
För många följer det dem hela livet.

Det var en vuxen man som berättade för mig å mina vänner att han hade vart mobbad när han gick i skolan. Han hade en dag fått ett par jeans från sin sysster från Amerika. Det var då det var nytt med jeans. Så han gick stolt och glad till skolan med jeansen nästa dag. Från och med den dagen har han aldrig klarat av att ha på sig ett par jeans. En dag när han i vuxen år ålder, så skulle de han skolavslutning på den skolan han arbetade på. Han hade bestämmt sig för att han skulle se snygg å välklädd ut. Så han tog på sig ett par jeans, det var den första och sissta gången han gjorde det, från den dagen de hade mobbat honom i skolan för att han hade jeans. Han kan änn i dag inte ha på sig jeans. Det var bara ett av exemplerna på hur det följer en genom livet. Många mobbade får dåligt samvete och mår psykiskt dåligt. En del blir till och med deprimerade. Sen finns det även många som mår så dåligt att de tar livet av sig. Listan är lång, både över hur och vad som händer med de som är eller vart mobbade, men listan är också lång över de som är eller vart mobbade.

Man ska inte blunda eller förneka att mobbing finns. Man måste våga se det, även om man inte vill. Jag förstår att man inte vill se det. Man vill ju inte att det ska finnas. Men det ända sättet att få det att försvinna är ju att till att börja med att våga se det och erkänna det. Sen får man ta tag i det. Man får se vilka som är mobbade och vilka som mobbar. För även de som mobbar kan må dåligt. Man får ta hand om både de mobbade och de som mobbar. I t.ex en skola får man prata med den moddade, med den som mobbar och man ska prata med alla klasser om mobbing. Oavsett om någon i enns klass eller skola är mobbad. För man måste lära barn och ungdomar vad mobbing är och att de inte ska få finnas till...

Våga se, våga göra något... speciellt vi som är vuxna. Det är vårt ansvar. Barn gör som vi gör inte som vi säger till dem. Så tänk på vad du säger och gör inför barn.

Jag kan hålla på att skriva om mobbing hur länge som hälst. För det finns hur mycket som hälst att berätta. Men då kommer jag inte hinna med något annat och ni kommer att tröttna på att läsa.... (Risken är att ni redan nu har tröttnat...)

söndag 17 juni 2007

Facket och blokader

Läste nyss magnus Anderssons inlägg på sin blogg om ytterligare ett företag som blockerats av facket. Han har en länk till ett reportage på sin sida. Jag kan inte förstå mig på facket! Det är ju till för de anställda. Det är meningen att de ska se till att de anställda får bra löner. Men i dessa fallen så blir det ju sämre. De andställda där har redan bra löner och de är nöjda. Men då vill facket ändå dit och ställa till det. Det har i detta fall slutat med att företaget var tvungna att sparka de andställda för att de inte hade råd att ha kvar dem längre. Sånt kan jag bara inte förstå mig på. Jag menar, facket har ju inget där att göra, ingen vill ha dem där, ingen har bett dem komma, men ändå så kommer de dit och krånglar till allt.

torsdag 14 juni 2007

Våldtäkter!

Det finns så mycket att skriva om idag... FRA - Signalspaning, alla våldtäkter som man hör och läser om och mer där tilll... Jag vet inte vilket jag ska ta... Men det känns som om jag blir en kopia om jag tar å skriver om FRA - Signalspaningar. Dessutom vet jag inte tillräckligt om ämnet. Men det med alla våldtäkter... Det kan jag ju skriva om... Jag kan inte fatta att man våldtar en annan människa. Jag undrar vad en våldtagare tänker. Men samtidigt undrar jag vad dem som anklagar oskyldiga för att ha våldtagit dem. De som oskyldigt blir anklagade mår dåligt av det. Att bli anklagat för något sånt när man är oskyldig är fruktansvärt. Man kan förstöra så mycket för den personen man anklagar. Jag anser att man ska aldrig anklaga någon om man inte vet att den är skyldig. För man stämplar någon för väldigt lång tid... om inte resten av den personens liv. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att de som verkligen är skyldiga blir satta inför rätta. De ska få sitt straff. Det ska inte vara ok att våldta någon. För den som blir våldtagen så förstör man så mycket. Det sätter så djupa sår. Sår som om de lyckas läka tar väldigt lång tid att läka. Jag skulle kunna sitta här å skriva om detta ämnet i evigheter. Det är ett sånt viktigt ämne. Men jag måste sluta nu... Ska packa min väska och göra mig iordning. Mamma ska hämta mig snart. Jag ska sova över hemma hos min familj, för mina småsyskon har skolavslutning imorgon. Så nu måste jag tyvärr sluta skriva för idag... Ha det så bra.

tisdag 12 juni 2007

Förbundsstämman, pepning och en röst är viktig!

Nu är det snart en månads sen förbundsstämman (17-20/5, åkte dit den 16/5) var. Jag har tänkt en del på stämman... Och kommit på att jag lärde mig massor där... t.ex mer om politik. Sen så hade jag jätte skoj. Längtar till nästa stämma. Det var så skoj att träffa alla CUFare. Sen så får jag erkänna att jag fick mycket bättre självförtroende på stämman. Man fick så mycket stöd, peppning å en massa nya erfarenheter... å sisst men inte minst vänner... Det var en fantastisk kännsla att gå upp i talarstolen för första gången... å alla i hela salen (ca 200 personer) applåderade. Alla var posetiv till att man gick upp, oavsett vad man hade att säga, alla respekterade varandras åsikter. Jag tycker sånt är viktigt. Att kunna lyssna å diskutera med varandra, fast man har olika åsikter. Att allas åsikt räknas. Jag kommer ihåg en fråga vi hade på stämman (minns inte vilken..), där resultatet var att de vinnade förslaget vann med en röst... Jag hade inte röstat, för jag var inte säker på vad jag skulle rösta på. Då kännde jag att min röst, en enda röst kan verkligen göra skillnad. Tänk om jag hade röstat på det "förlorande" förskaget, då hade det blivit jämnt... Det var en känsla...

måndag 11 juni 2007

Mijön

Ibland blir jag galen över all diskussion om miljön. Om det är människans fel att värmen höjs, glacierärna smälter och alla naturkatastrofer. Oavsett vilket det är... Så kan man börjar vara mer miljövänlig. Det skadar ju inte.