söndag 28 februari 2010

Politiska systemet

Jag hade ett samtal med en vän här om dagen. Vi pratade om det där med "vanligt dödligt folk" och den information som politiker ger och sänder ut. För det är faktiskt så att om man inte är intresserad av politik så är det ytterst få som vet hur det politiks systemet fungerar. Och sedan kommer då vart fjärde år och vi som är politiskt aktiva och lovar ditt och datt i våra vallöften. Om folk då inte vet hur systemet fungerar så är det inte konstigt att folk blir arga och upprörda eftersom alla vallöften inte är uppfyllda innan nästa val är. Och eftersom det är vi politiker som vill bli omvalda alternativt nyvalda. Så ligger det i vårt intresse att väljarna vet i alla fall i stora drag hur det politiska systemet fungerar.

Missförstå mig inte nu. Jag vill inte försvar att vallöften inte uppfylls. Men jag vill att väljarna ska ha en förståelse för hur det fungerar.

onsdag 24 februari 2010

Eventuell tvingande lagstiftning

Läste nyss denna artikel http://www.dn.se/nyheter/politik/eu-kan-beskara-svensk-pappaledighet-1.1050899. Där det står om en eventuell lag angående föräldraledighet som EU arbetar med nu. Och i många länder skulle det vara till det bättre. I alla fall om man ska gå på vad som står i artikeln. För den skulle då göra så att många mammor i andra länder i EU lättare kan komma tillbaka till arbetsmarknaden. Men Svergie har en gernerösare föräldraförsäkring.
Och nåt som jag tycker är helt åt skogen är att den lagen skulle tvinga mammor att stanna hemma med barnet dem 6 första veckorna. Och då tvinga papporna att jobba den tiden. Och visst är det bra för barnet och mamman att dem får tid ihop den första tiden. Det med amning och allt sådannt. Men det är helt fel att en myndighet eller som i detta fall överstatlig nivå ska tvinga folk till sådanna saker som att ta hand om sina barn. Och på vilket sätt föräldrarna ska göra det. jag är helt övertygad om att skaffar man barn så vill man ju att barnet ska få det bästa. Och gör vad som är bäst både för barnet och familjen.

söndag 21 februari 2010

Vågar!

Nu den senaste tiden har det vart mycket i media om riksdagsledamöters aktiviter vid sidan om sitt politiksa uppdrag. Och jag har hittat flera intressant bloggposter om det också. Bland annat på Ingrids ( http://lundqvist-ingrid.blogspot.com/2010/02/ursula.html) och Fredricks ( http://federley.blogspot.com/2010/02/valare-inlett.html och
http://federley.blogspot.com/2010/02/nu-borjar-det-hela-ebba-ut.html )bloggar.

Och så tänker jag då på det som Fredrick säger i youtubeklippet.
Det om att vad riksdagsledamöter ger upp för att vara just riksdagsledamöter och det med att vara sig själv.

Många säger så fint att man ska själv klart få vra sig själv och klart att alla är lika värda o.s.v. Och att man ska följa sina drömmar.
Men om man nu då gör det och samtidigt går emot normen så är det många som lyfter på ögonbrynen. Många som kollar snett. Och man får höra saker som att "du ska inte tro att du är nåt."
Och råka man dessutom då tjäna pengar på det oj oj oj... Då är det ju som att svära i kyrkan.
Och det går ju inte för sig.

Vad är det med oss i landet lagom som gör att vi är så missunsamma mot varandra? Varför kan vi inte bara sträka på oss, klappa varandra i ryggen å säga att det var bra gjort? Vad är det som gör att vi inte vågar sträka på oss själva och säga "jag är så jävla bra!"

Jag tänker börja med ett steg mot ett mer öppet, tolerant och tillåtande samhälle. Och det genom att nämna några av dem många människor jag beundrar och vill säga bra jobbat. Så här kommer några av er:
- Tina Törner (Även kallad Rally Tina)
- Karin Söder (en föregångare, centerpartist)
- Min gudfader Greger som trots dyslektsin blev lärare.

Det var några och det kommer fler...

Nästa steg i att göra samhället lite mer öppet, tolerant och tillåtande.
Jag är så jävla bra! Och det är för att jag är jag. Min vilja att alltid hjälpa och glädja andra. Att kämpa emot förtryck, våld och orättvisor. Och att jag gör det på mitt sätt. Att sträcka på mig själv, ställa mig upp och tro på mig själv för att jag vet att jag kan.
Trotts att jag haft ätstörningar, trots mobbing, trotts deprission så har jag lyckats med gymnasiet, går nu på högskolan. Har vart med och startat en CUF avdelning och gjort många saker inom centerörelsen. Så nu satsar jag mot en kandidatexamen och valet 2010. Och mer kommer det...

Så sträck på er, var stolta, tro på er själv och klappa varandra i ryggarna.

onsdag 17 februari 2010

De röd gröna vs Aliansen

Lyssnar nu på en vänsterpartist i riksdagsdebatten, på SVT Forum. Han har sagt att de står för en solidarisk utrikespolitik. Med sådan solidaritet som Svergie skulle motarbeta abortförbudet i Poeln, en solidaritet som skulle stå upp för de HBT-personer (homo, bi och trans-sexuella) och kvinnor i Mellanöstern. Kortfattat: att världen skulle vara bättre med deras solidaritet.
Men varför blev den inte bättre då när ni röd gröna hade makten i ungefär 12 år. Fram till valet 2006.
Alliansen har haft makten i ca 3 och 1/2 år. Med andra ord, mindre än halva den tiden som de röd gröna. Ändå har vi fått mer gjort av dem vallöften som vi gett, än vad de röd gröna lyckades med på 12 år.
Bland annat så är det 69 000 fler so har jobb nu än när sossarna o co hade makten. Och det trots den ekonomiska krisen och lågkonjukturen. I januari 2009 sänktes de socialavgifterna (arbetsgivar- och egen-avgifterna) och Aliansen har lagt 400 mkr per på mäns våld mot kvinnor, prostitution, människohandel för sexuelt ändamål, kvinnors hälsa med mera. Och det var bara en del

lördag 13 februari 2010

Sex...dåligt/ bra...

Lyssnar på radion nu. Och sexbloggerskan Johana Sjödin är med. Hon sa en sådan bra sak. Kommer inte exakt ihåg formuleringen. Men det var typ att vi borde se mer på sex som film eller träning. Om man ser en film och den är dålig, så är inte att se på film dåligt. Eller om man tränar och träningen var dålig, så är inte att träna dåligt. Och det är helt rätt. Det är inte sex i sig som är dåligt. Utan det är hur vi har sex och våra moraliseringar om sex. T.ex att ha sex för någon annans skull, men mot sin egen vilja är dåligt. Och att vi moraliserar över andras sex. För ärligt talat. Det spelar inte någon roll vad jag eller du tycker om den och den personens sexliv. Så länge dem berörda (dem som är med i sexakten) trivs och mår bra med det. Så kortfattat kan man säga att sex är bra om alla parter vill och så länge man inte skadas. Och att det är dåligt om någon part inte vill. Och att man lägger på sina egna moraliseringar på andra.

fredag 12 februari 2010

Listorna för C i Norra Älvsborg

I går kväll var det nomineringsstämma för Centerpartiet i Norra Älvsborg. På riksdagslistan toppar Annika Qalrsson från Sollebrunn, Mats Häggner från Trollhättan och på plats 3 Julia Färghage från Västerlanda. Jag hamnade på nr 21.
Och på regionlistan toppar Stig-Olov Tingbratt från Alingsås, Annika Olsson från Mellerud och Bo Carlsson från Brålanda. Jag på plats 6.

Så nu är det bara att satsa, köra hårt och att ha skoj.
Här kommer lite kort om mina hjärtefrågor.
*Psykisk ohälsa- Tillgänglihet och förebyggande åtgärder.

* Entreprenörskap- Förenkla för företagare , opionsbilda & abeta för mer självförtroende för den enskilda personen. Bort med Jantelagen!

* Sex, samlevnad & våld- Bättre sexualundervisning, öppetider på ungdomsmottagningar och anorexiakliniker, arbeta mot mobbing & med domstolar bemötande av våldsoffer.

söndag 7 februari 2010

Karins seminarium

Live bloggar från Nord Västra Götaland CUF distrikts distriktsstämma och lyssnar på Karin Fäldins seminarium om valet och ungsdomsarbetslöshete. Några ord man kan säga om Karin säger är: kort, tydligt, lättfattat, konkret och allmänt bra.

lördag 6 februari 2010

Centerpartiets Kommundagar

Det är många tankar som är i huvudet nu... skola, politik och så smälta alla intryck från en hittills mycket trevlig helg med ca 400st andra centerpartister Centerpartiet har haft sina Kommundagar i Göteborg från igår tills idag. Kortfattat kan jag säga att det var mycket matnyttig information, lobbyster var där, god mat, dans, viktiga och trevliga personer. Och sist men inte minst gamla och nya vänner.
Några saker som dock är värda att nämnas också är att jag känner mig stolt över att vara med i detta parti Med så härliga människor och en så fabulous partiledare. Maud Olofsson, Anders Flanking, våra minstrar och många andra satte huvudet på spiken flera gånger.

Men nu är jag riktigt trött så det får bli en relativt tidig natt. Säger god natt och ska göra mig iordning för sängen.

fredag 5 februari 2010