lördag 31 december 2011

Ett riktigt gott nytt år!

Om någon timme ska jag iväg och fira ny år med familjen hemma hos några vänner till oss. Just nu sitter jag med en kopp kaffe och radion och funderar på om jag ska skriva någon summering för 2011, men kommer fram till beslutet att det är så många andra som gjort det, så jag tar tre sammanfattningar av summeringen. En med mitt år, en med kärlek och en med årets politiska händelser som får mitt hjärta att värmas lite extra eller frysa till is så att kroppen ryser...

Det har vart ett år med studier, ny kunskap, gammal kunskap som fräschats upp, nya och gamla vänner, VG i en av mina kurser på Högskolan,en Pride Stockholm med tidiga mornar, sena nätter och så klart fantastiska människor, omval i Västra Götalands Regionen, där jag för övrigt stog med på listan. Jobb och härliga planer inför 2012!

Sedan får det inte glömmas bort alla mina fantastiska vänner och min familj som förgyller mitt liv och min vardag! De som finns där när man behöver dem som mest, de som delar min glädje och lycka, men även min sorg. Så tusen tack till er mina kära (gamla som nya)! Massor av kärlek och kramar till er alla!

Det politiska året...
Måste ju börja med det som får mitt hjärta att klappa lite extra... Mitt kära CUF! Vill tacka för ännu ett fantastiskt år, med nya o gamla medlemmar, härliga kurser och träffar, omval i Västra Götaland Regionen där CUF och Centerpartiet var de ända med en ungdomslista (som dessutom fick en hel hög med röster...), Centerstudenters förbundsstämma där Anna Sandström blev nyvald förbundsordförande, CUFs Förbundsstämman där Hanna Wagenius valdes till förbundsordförande och Ingrid Lunsqvist till första vice ordförande, Trästockfestivalen med CUF i Västerbotten, Stockholm Pride med hela Centerpartiets HBT-nätverk och hela Centerrörelsen, men framförallt där många CUFare var aktiva. Centerpartiet hade det öppnades partiordförandevalet i Sverige till sin partistämma där Annie Lööf valdes till ny partiordförande. Under året hade även Centerkvinnorna förbundsstämma, där valdes Gunnila Hjelm till förbundsordförande. Alltså har alla fyra syskonorganisationerna en kvinna som ordförande. I HBT-nätverket blev jag omvald som ledamot och Tobias Alfredsson blev nyvald ordförande.
Men största av allt är att världen har blivit lite mer demokratisk och lite fler människor har fått tillgång till mänskliga rättigheter.
Och nu till det som får min kropp att rysa...
Men trotts det jag skrev nyss om att fler människor lever i demokrati med tillgång till mänskliga rättigheter så är det alldeles för många som fängslas och torteras på grund av att de kämpar för en politisk som den styrande makten i det landet inte accepterar, för att de har fel religion, fel sexuell läggning, kämpar för allas lika rätt och värde. Tyvärr finns det människor som riskerar livet bara för att de lever i ett land där det inte är ok att kritisera regeringen.
Men mina tankar går också till alla dem som far illa i sitt förhållande både psykiskt och fysiskt, till alla dem vars föräldrar eller andra familjemedlemmar misshandlar dem både psykiskt och fysiskt, alla dem som blir våldtagna, alla dem vars nära och kära dricker för mycket (det är aldrig ok att ett barn ska bli förälder till sin egna mamma eller pappa bara för att de inte kan hantera alkoholen).

Så nu kommer här med mina tcå nyårs löften.
Den ena är till mig själv, och det är att jag ska sikta ännu hårdare mot mina mål och drömmar. Denna andra är till alla er och till vårt fantastiska jordklot. Det är att jag lovar att jobba ännu hårdare för att minska min påverkan på miljön, uppmuntra andra att minska sina och sist med inte minst jobba för att driva på kampen för mänskliga rättigheter, kampen för de som utsätts för våld, de som bevittnar våld i sitt egna hem och för barns rättigheter.

Med detta vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

torsdag 29 december 2011

Fyrverkerier...

Läste nyss ett väldigt bra blogginlägg av Anna C NIlsson gällande fyverkerier. Kan inte annat än att hålla med henne.
Det är många som köper fyrverkerier utan att tänka på att det skrämmer slag på väldigt många hundar. Dessutom så är det inte alltid som de smäller av och så kan det komma ett barn eller ett djur efteråt som går fram och undrar vad det är och då smäller det, vilket får väldigt stora och hemska konsekvenser. Sedan så är det ju många fyrverkerier som innehåller ämnen som inte är inte miljövänliga. Så som miljögiftet hexaklorbensen. Dessutom är det ämnet cancer framkallande. Trots att både hexaklorbensen och bly är förbjudet så används de båda ibland i fyrverkerier. Det är bara två av ämnena som ofta kan förekomma i fyrverkerier.
Som Anna skriver på sin blogg är det dessutom många som inte städar upp efter sitt fyrverkeri heller. Vilket är som jag skrivit farligt för miljön. Dessutom ser det väldigt illa ut. Anna tar även upp det med att dem pengar som man lägger ut på fyrverkeri bokstavligt bränns upp. När man kan lägga det på något viktigare så som till exempel köpa till exempel nötkräm för att hjälpa svältande barn. 60 st paket nötkräm kostar 190kr, det är lika mycket som ett helt paket av de billigare fyrverkerierna eller som ett finare fyrverkeri.

Så om du vill dra ner på din miljöpåverkan och samtidigt hjälpa människor i nöd, så lägg de pengar som du skulle lagt på fyrverkerier istället på till exempel nötkräm, vaccin eller avmaskningstabletter. Eller så kan ni stödja någon annan hjälp organisation så som BRIS, Rädda Barnen eller om du hellre vill stödja en organisation som kämpar för miljön så kan du till exempelt ta Världsnaturfonden (WWF).
Och vill du ändå se fyrverkerier så brukar de flesta samhällen och kommuner arrangera ett gemensamt fyrverkeri som alla kan se på.Anna C Nilssons blogginlägg http://annacnilsson.centerpartiet.net/2011/12/smallarnas-tid-ar-har/

Sajten Forskning och Framsteg skriver om de olika kemikalierna i fyrverkerier.
http://fof.se/tidning/2011/1/fyrverkerier-innehaller-cancergift

För att hjälpa människor i nöd kan du gå in på

UNICEF http://unicef.se/gavoshop

BRIS http://bris.se/?pageID=292

Rädda Barnen http://www.raddabarnen.se/geengava/Pages/startregelbundet.aspx

Världnaturfonden WWF http://www.wwf.se/insamlingsportal/

tisdag 20 december 2011

Julstress?

Är du julstressad?
Strunta i alla måsten, det är ingen fruktansvärd olycka eller katastrof som händer om fönsterna inte är putsade eller julduken struken.Andas lite och umgås med nära och kära istället. Det som julen är tillför (bortsett från att fira Jesus födelsedag).
Gör bara det som du känner att du vill, orkar och hinner. Det är inte värt att stressa bara för att julduken ska vara struken eller att man lagat allt hemmalagat. Det är ok att fuska lite. Jag lovar, det blir julafton i alla fall.

Å för er som inte köpt alla julklappar än. Beställ städ eller nåt annat som behövs göras hemma och använd RUT-avdraget. Det kostar inte så mycket.
Eller en matkasse hemskickad till dörren (sägs ju vara årets julklapp :P )
Eller hjälp människor i nöd genom att skänka en gåva så som t.ex 20 doser mässling vaccin för 40 kr på UNICEFs hemsida och då få ett gåvobevis att ge till någon du tycker passar till.
http://unicef.se/gavoshop/?gclid=CJ6q_sSwj60CFWRYmAodKEKJlw
Eller hjälpa svältande människor i Afrika genom att skänka 100kr till Diakonia http://www.diakonia.se/julklapp
Det finns såklart andra organisationer man kan välja också. Detta var bara ett litet smakprov.
Eller köpa presentkort på nåt, det går ju att göra via Internet. Flera av de olika företagen kan skicka det via mail.

tisdag 13 december 2011

Sammanfattning av klimatmötet Durban

Jag kommer här att skriva om och kommenterar förväntningar vs. nådda resultat. Vi vet ju hur det gick med mötet i Köpenhamn och Cancun. Det var stora förväntningar, men de fick ett bakslag. Det blev inte som man förväntat sig.

”Flera av de svåra frågorna, som bindande åtaganden och Kyotoprotokollets framtid lämnades att lösa i Durban.” (Citat från FORES Guide till Durban.)

Mål och de viktiga frågorna

”Huvudfrågan är huruvida nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet, ska få en ny åtagandeperiod” (Citat FORES Guide för Durban).

I bästa fall skull man nå en överenskommelse om hur framtida bindande överenskommelse.

Utöver frågan om åtaganden för minskade utsläpp och en eventuellt ny åtagandeperiod. Så finns det också andra frågor som skulle behandlas i Durban. En annan centralfråga är säkerställande av den långsiktiga finansieringen för utvecklingsländer. Under tidigare COP (klimat)-möten så har det inte kunnat beslutats om utformningen på den fonden (som skall finansiera kostnaderna för u-länderna) som Transitional Commitee hade till uppgift under det gånga året. Så det låg också på beslutsbordet för klimatmötet i Durban. Andra viktiga frågor är de om utveckling och överföring av ny teknik. Det fanns förhoppningar om att man skulle göra framsteg i Durban gällande arbetet med att få igång Climate Technology Centre and Network. Det skulle även bli en överenskommelse hur ett system för REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and fores Degradation), med hur finansiering för att bibehålla skog i de fattigare länderna. Och hur utsläppsminskningarna ska mätas, rapporteras och verifieras.

”Parallellt med förhandlingarna om Kyotoprotokollets framtid är den stora frågan alltså vilken väg länderna ska välja att gå för att hitta ett avtal som samtliga länder vill skriva under.” (Citat från FORES Guide för Durban)

En av de andra viktiga frågorna är om avtalet ska vara rättsligt bindande, en annan är vilka länder som ska ha åtaganden. Vilket fall som helst så det kommer dröja innan det finns ett avtal på plats, där alla stora utsläpparna har åtagit sig att minska de globala utsläppen av växthusgaser.

Resultatet

Efter att ha gått på övertid så enades parterna om det så kallade Durbanpaketet som bland annat innehåller; en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet, en färdplan mot en ny rättslig överenskommelse, arbetsprogram för långsiktig finansiering och ett ramverk för den gröna klimatfonden.

I den andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet gäller perioden 2013-2017. Det slutliga beslutet hur avtalet ska se ut skjuts dock fram till nästa möte 2012 i Quatar.

Det beslöts om en ny arbetsgrupp för att ta fram en färdplan mot en ny rättslig överenskommelse där alla parter ska vara med på. ”Arbetsgruppen ska avsluta sitt arbete senast 2015 så att ett nytt avtal kan träda ikraft från 2020. ” (Citat från Regeringskansliets hemsida)

Det kommer att tas fram en arbetsgrupp som ska se över hur man kan få fram förbättringar gällande marknadsbaserade mekanismer för kostnadseffektiva utsläppsminskningar. Denna arbetsgrupp kommer att skapas under nästa år (2012).Det fanns inga förväntningar gällande att parterna skulle komma överens i frågan om att ytterligare minska utsläppen. Det var få framsteg som gjordes på denna punkt. Men man hoppades ändå på att det skulle bli ett beslut som behövs för att täppa igen det glapp som finns mellan utsläppen och de utsläppsminskningar som behövs göras för att vi ska lyckas nå målet med max 2 graders temperaturökning.

Mina tankar

Eftersom förväntningarna på detta klimatmötet hade sänkts en hel del sedan dem två senaste så kan jag bara beklaga att mina förväntningar besannades. Men jag tycker ändå att mötet var viktigt. Bara för att man börjar realisera sina tankar, rapporteringen kring klimatmötena och klimatfrågan minskar. Så minskar inte frågans betydelse. Det betyder inte att man ska ge upp. Det betyder att man måste lägga i en extra växel. Och att man ska lyfta upp de goda exemplen, så att andra ser att det går. Så jag tar och lyfter fram lite gott nu

Lite ljus i tunneln/mörkret är dock att det görs framsteg både nationellt och regionalt i olika delar av världen för att dra ner på utsläppen. Vilket i sin tur ger ringar på vattnet eftersom de då bevisar för varandra och sig själva att det går att vara miljövänlig utan att förlora ekonomiskt på det.

För den som vill läsa lite mer detaljerat om detta så rekommenderar jag

Regeringskansliets hemsida och FORES Guide till Durban.

torsdag 8 december 2011

Koll på klimatmötet

Skulle precis borsta tänderna, men snubblades över denna sidan från FORES. Den har en guide över klimatmötet i Durban och ger även dagligen rapport över vad som händer där för den som vill kunna följa det mer ordentligt.
Den är den absolut bästa sidan för den som vill ha koll på klimatmötet på ett enkelt och smidigt sätt!
Så om jag ska vara riktigt ärlig, så eftersom den sidan är så bra, tänker jag bara länka dit istället för att skriva mer om klimatmötet i Durban. Eventuellt skriver jag lite om mötet dagen efter att det är avslutat.
Under tiden får ni följa FORES sida för klimatmötet, men självklart är ni hjärtligt välkomna att fortsätta att läsa min blogg, jag kommer att skriva om lite annat, men än del om miljö.

Tänk värt från Karl Malmqvist

Istället för att jag skriver ihop nåt gällande klimatmötet idag, så rekommenderar jag er att läsa Karl Malmqvist blogginlägg gällande miljörankning.
Mycket intressant läsning!

tisdag 6 december 2011

Nya länkar

Igår och idag har jag lagt till två nya länkar på min blogg. Den jag la in igår är Anna C Nilssons blogg under CUFare och Centerpartiser som bloggar. Den jag la till idag är Timbro under bra hemsidor.

måndag 5 december 2011

Klimatmöte i Durban del 2

I en av de artiklar jag länkade till igår så står det att koldioxid utsläppen har sluta att öka sedan 10 år tillbaka, i en artikel på en av av de andra sidorna läste jag nyss att utsläppen fortsätter att öka! Att 2010 var de större än på hela 2000-talet,ca 6 %. Den störste utsläppen står de U-länder som stigit upp ur fattigdomen och Kina står för den största delen.

Som jag skrev igår så har rapporteringen kring detta klimatmöte varit betydligt lägre än inför mötet i Cancun och Köpenhamn. Men det är inte bara inför detta möte som pågår i detta nu som rapportering, samtal, debattartiklar, och olika makthavare som tar orden som miljö, miljövänlighet, klimathot, koldioxidutsläpp och liknande ord i munnen eller skriver med sin hand på ett papper eller ett tangentbord. Detta gäller så väl journalister, opionsbildare som politiker på olika nivåer (allt från lokala kommunpolitiker, riksdagsledamöter, vår statsminister – Fredrick Reinfeldt och hela vägen upp till EU och FN). Boven i dramat sägs vara finanskrisen. De fick liksom inte tid eller mod att prata om miljön. Men jag och fler med mig tror att vi har inte råd att inte ha tid och mod att sluta prata och handla för en bättre miljö. Miljöproblemen bryr sig inte om finanskriser, lågkonjunkturer, landsgränser, fattigdom eller rikedom. Den ser ingen skillnad på vem du är. Den drabbar alla. Ända skillnaden är att de som är rika kan ha råd att fly. I flera av de böcker och artiklar jag har läst under de senaste ca 3 åren säger att en av de största anledningarna till att vi kommer ha krig i framtiden (en del hävdar även att sådana krig redan har börjat) är för tillgång på mat, vatten och i vissa fall bra mark att bo på. Detta eftersom havshöjningarna kommer äta upp en del mark, där av försvinner boendeplatser, odlings och bruk-mark, men även tillgången på rent sötvatten (dricksvatten). Men också att vi är fler människor än någonsin som ska samsas om samma mark. Men även att olika verksamheter ska samsas om samma mark. Jordbruk (av olika saker), boplatser, industrier och så vidare.

Tänker vi inte ta oss tid och mod med dessa frågor kommer dem köra över oss! Men framförallt är det även så att de är de fattiga länderna och människorna som drabbas först och mest. De som inte har tekniken eller pengarna som gör att de har tid eller råd att tänka på filter på bilar och reningsverk eftersom de knappt har råd med mat eller än mindre medicin i fall någon i deras familj blir sjuk. Vi som bor i de rikare länderna måste ta vårt ansvar att hjälpa till att ge inte bara vårt egna land, utan vår planet och de fattiga länderna en bra teknik och kunskap för att se till att vi inte fortsätter att förstöra våran miljö.

Lite om det skriver de även på Allt svårare villkor för framtidens matproduktion.

söndag 4 december 2011

Klimatmötet i Durban del 1

Den 28de november startade kilmatmötet i Durban. Det har gått ca en vecka av förhandlingarna Rapporteringen har inte alls vart lika stor som den från Cancun eller Köpenhamn. Många har tappat hoppet om att det ska ge nåt resultat. men här är några artiklar och ett youtubeklipp både gällande klimatmötet men också om klimatet och klimathotet i största allmänhet.
Klimathotet har blivit en politisk ideologi

En annan sida som är bra att följa om man vill ha koll på vad som händer på klimatmötet är SRsVetenskap och Miljö.

Jag tycker dock att denna sidan är den bästa när det gäller klimatmötet i Durban. Det är Regeringskansliets sida. Där finns både text och filmklipp. Men även länkar till andra sidor med information om allt som gäller klimatmötet.

Personligen så tror jag att det är viktigt att vi alla bidrar med vad vi kan och att vi vågar ta de politiska besluts som krävs för att vända denna skuta rätt. Visst jag erkänner att även jag funderar på om de så kallade klimatskeptikerna har rätt. Men varje gång kommer jag fram till att jag tar hellre försiktighets principen. Det skadar aldrig att vi är rädda om våran jord och tänker oss för vad vi utsätter den för. Vad vi utsätter naturen, djuren och i slutändan oss själv. För varken vi vill det eller ej, så är det djuren och vi människor som drabbas hårdast när naturen och jorden förgiftas, fylls av olika utsläpp och på olika sätt blir överutnyttjad och tagen för givet.

Vi måste tänka på vad de handlingar vi gör får för konsekvenser!


Här passar den gyllene regeln från Guds 10 budord bra. "Behandla andra så som du själv vill att andra ska behandla dig."
Det tänker jag göra! Jag uppmanar er andra att göra detsamma!
Det spelar ingen roll om du är 5 år på dagis, ensamstående mamma som går på socialen, kommunpolitiker, vårdbiträde i kommunens äldrevård, egen företagare, tjänsteman på något av våra departement, professor på KTH, student eller självaste statminstern... alla kan vi göra nåt. Allt från att skriva en debattartikel, prata med dina vänner, lyssna på någon annan som pratar om miljön, byta glödlampor, vara drivande i klimatmöten, skänka pengar till forskning, inte åka korta sträckor med bilen i onödan (typ andra sidan gatan för att köpa pizza) eller en sådan sak som att kolla vad du har för rengöringsmedel i städskåpet och om du upptäcker att de är farliga för naturen så är de säkerligen inte bra för din hälsa, så byt! Sedan glöm inte den makt du som kund och väljare du har att använda dig av kundmakten och bara köpa det som är vänligt både för din kropp o för vår jord. Glöm inte den chans du har att påverka politiker en om att ge medborgarförslag, skriva debattartiklar, demonstrera, engagera dig i en förening eller ett parti, gör namnlistor som du sedan ger till både lokala, regionala, nationella och internationella politiker och makthavare. Möjligheterna på hur man kan bidra till ett bättre klimat, en bättre jord att leva på både för djur och människor är många. Men den jord vi lever på är bara en, så var rädd om den.

Personligen tänker jag ge bort några miljövänliga julklappar i år (berättar inte nu ut i fall ut att personerna läser detta inlägg). Klimatmötet fortsätter och lika så gör mina blogginlägg om klimatmötet en annan dag. Nu ska jag lägga huvudet på kudden och sova. Ber om ursäkt för att det tagit tid för mig att skriva detta inlägg. Vart mycket med jobb och liknande.