lördag 21 januari 2012

Detta är inte ok!

För tre dagar sedan (onsdag den 18 januari) så hölls det en demonstration utanför Riksdagen emot tvångssteriliserings kravet på personer som byter kön, i ungefär en vecka innan så var det en väldig debatt angående just detta krav.
Det var många buds som gavs, många artiklar, diskutioner och kommentarer både högt och lågt.

Jag som ledamot i Centerpartiets HBT-nätverk, som centerpartist, bisexuell, vän till flera transpersoner och som människa skrev en text som jag inte lyckats lägga ut på bloggen än. Men här kommer den.


Det är inte ok!
Igår (13/1) läste jag flera olika artiklar där det står att regeringen inte tar bort kravet på att personer som byter kön måste sterilisera sig. Det är så att jag blir mörkrädd mitt på ljusa dagen.
Tappar nästan andan när jag läser det. Det är ett hån mot de som drömmer om att skaffa barn men som har hamnat i fel kropp och behöver korrigera sitt kön. Pappa staten har ingen som helst rätt att ta ifrån dessa människor sina drömmar på detta sätt. Speciellt när pappa staten inte säger nåt gällande människor som på fyllan under ett one nitgh stand blir gravida. Det är tydligen helt ok. Men människor som inget annat vill än att vara ansvarsfulla föräldrar, som dessutom många gånger skulle vara helt underara föräldrar. Ja, de ska tydligen fysiskt hindras från att ens ha en chans till att förverkliga sina drömmar. Det är inte ok!
”I höstas fanns långtgående planer på att partierna i riksdagens socialutskott skulle ta ett eget initiativ för att slopa tvångssterilisering och på den vägen runda motståndet från KD och socialminister Göran Hägglund.” Så jag fattar inte varför det inte blir så.
” Anders Andersson, KD:s ledamot i utskottet: Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar iväg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på, säger han” Vad då försiktighetsprincip?! Det har redan vart en utredning om detta. Flera andra länder som tillåter könsbyte har inte detta krav och där verkar det ju inte vara några som helst problem. Så varför skulle det vara det i Sverige?
” Barbro Westerholm (FP) har tidigare aviserat att hon planerade att ta ett initiativ i riksdagen, men har fått backa. - Det här kan man leva med. Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst. Ibland tar det tid att komma i mål, men det är bättre än att det tar tvärstopp, säger hon.” Kan man leva med?! Visst Barbro kanske kan leva med det, men de personer som byter kön och inget hellre vill än att bli föräldrar då?! Ska de behöva leva med det bara för att pappa staten har morallagar? Visst en del framsteg har gjort. Men inte tillräckligt många. Jag trodde att det var i Sverige 2012 jag levde och inte i Sverige 1912!
(Citateten är tagna från http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sterilisering-kvar-vid-konsbyte_6764915.svd)

Så när jag la mig igår kväll så hade det kommit en del rykten om att inget var helt beslutat än. Följer detta med spänning och vet ej vad jag ska förvänta mig.