torsdag 2 oktober 2008

Abort- ja eller nej

Ser på SVT1 Debatt, där diskuterar de nu abort.
Och alla som hävdar att man dödar liv, så kan jag förstå vad dem menar.
Men om det är så att mamman inte orkar (på grund av att hon mår psykiskt dåligt m.m) eller att man blivit våldtagen, så tycker jag att kvinna ska kunna få bestämma detta själv.
Har man blivit våldtagen, så visst aborten gör inte att man slipper det... Men om man då ska behöva se den personens (våldtagaren) ansiktsdrag resten av sitt liv?
Och de som säger att man ska ta sitt ansvar för det liv man bär på... Om man är en ung kvinna dom precis är på väg in i vuxen världen, så har många fullt upp att ta ansvar för sitt egna liv.
Och dessutom så görs många illegala aborter i länder där de inte har lika öppna abortlagar som vi i Sverige och då risker inte bara barnet att dö, utan även mamman. och då tar man två liv, istället för ett.

Och som läkarna och gynekologerna som var med i Debatt sa, så är det ju inte som på bilderna det pratades om och även som vissades (där det var foster med avhuggna armar och liggande i blod..)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla måste lära sig att använda sig av preventiva metoder före abort. Varje abort kostar samhället och individen samvetskval. Men vid incest, våldtäkt mm är det ju okej att göra abort men den ska göras så tidigt som möjligt. Men alla som inte vill bli föräldrar bör avbryta samlaget i tid, använda kondom, p-piller, pessar eller liknande preventiva metoder för att kvinnan ska slippa avbryta ett embryos liv. Abort är den metod som lämpar sig bäst när kvinnan inte anser sig kunna ge det blivande barnet den uppväxt det behöver.

Ingrid Gustafsson sa...

Som sakt, jag började med att skriva att jag förstår många som är emot abort. Men jag försökte visa på hur viktigt det är att ha en bra och öppen abortlag. Och jag anser absolut inte att man ska göra abort istället för att använda preventivmedel.

Men tänkt om man har använt kondom och den spricker 8man kanske inte märker det...) eller att man glömt p-pillret och inte märker det för än det är försent... Och visst då finns det pessarer och spiraler med mera. Men dem har ju faktiskt ett "bäst före datum" och det kan vara svårt att komma ihåg om det var 5 eller 6 år sedan man stoppade in det...Och om det då är dags att skaffa en ny...

Så då norde man ju inte diskutera om vi ska ha en strängare abortlag eller ej, utan att vi borde ha bättre sexualupplyssning.