söndag 29 november 2009

Den dära jantelgen... Skrota den!

I mitt förra inlägg skrev jag om valrörelsen.
Det är många tankar som dras igång i och med den.
En ut av dem är det med att folk vill ofta att man ska våga ta för sig och blir glada när det är någon som vill nåt, någon som vågar tro på sig själv och sin ide. Eftersom dessa personer har en förmåga att smitta av sig. Så blir det dubbelt bra.

Men samtidigt så brukar det kunna var en dubbelmoral i allt detta. Eftersom jantelagen fortfarande ligger kvar inom många av oss. Dels inom oss själva gentemot oss själva, men även riktade mot varandra. En känsla av "hon/han ska inte tro att han är så märkvärdig", "vad då, lilla jag kan väl inget...? det är ju bara lilla jag...", "han / hon ska inte få komma här och tro att ha/ hon kan ändra på nåt"... och så vidare.
Jag är så trött på denna förbannade jantelag. Inte konstigt att vi inte har så många stora företag och dylikt här i Sverige Eller att vi inte har så många som startar egena företag. Inte konstigt att folk har dåligt självförtroende och mår dåligt. Vi har den förbannade jantelagen som ligger som ett tätt lock över oss och trycker ner oss.

Låt oss en gång för alla skrota denna idiotiska mer eller mindre oskrivna regelen.
Låt oss tro på oss själva. Låt människor växa. Låt människor skapa sin egna framtid och uppfylla sina drömmar.
Alla är speciella! Alla har nåt unikt inom sig! Så låt ingen säga nåt annat.
Utan lyft upp er själva och varandra. Och våga ta steget.

Säger det igen, ut i fall att någon missat det:
Skrota jantelagen! Och låt människor växa, låt människor tro på sig själva och uppfylla sina drömmar!

För det mår dels dem enskilda individerna bra av, men även samhället.
Dels genom att det är fler som startar eget och då automatiskt fler som har jobb, vilket betyder mindre som lever på bidrag. Och eftersom fler företag skapas så blir det fler företag som behöver anställda, vilket leder till att ännu fler får jobb och då är det ännu mindre som lever på bidrag och drar in skattepengar. Vilket i sin tur leder till att välfärden växer och att folk får mer pengar. Och så rullar det på.
Och det med den enskilda individen är ju rätt självklart att en som har bra självförtroende mår bättre än en person utan självförtroende, sedan så har man väldigt roligt när man håller på med det man tror på, vilket också gör att man mår bra... och om det nu skulle var en ut av dem som startar eget och ser hur det går framåt med sitt företag så växer självförtroendet än mer och känslan över att vara sin egna chef å att ha sitt egna jobb å betala för sitt egna bostad, mat och fritidsaktiviter är en känsla som är så viktigt för att stärka människor.

Så tro på varandra och på er själva!

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Yes! Jantelagen ska bort bort bort! "Anti-Jante" - because you´re worth it!

Ingrid Gustafsson sa...

Hehe.... gilar den... "Anti-Jante, because you´re worth it!" Stämmer så fullkomligt...