söndag 29 november 2009

Den dära jantelgen... Skrota den!

I mitt förra inlägg skrev jag om valrörelsen.
Det är många tankar som dras igång i och med den.
En ut av dem är det med att folk vill ofta att man ska våga ta för sig och blir glada när det är någon som vill nåt, någon som vågar tro på sig själv och sin ide. Eftersom dessa personer har en förmåga att smitta av sig. Så blir det dubbelt bra.

Men samtidigt så brukar det kunna var en dubbelmoral i allt detta. Eftersom jantelagen fortfarande ligger kvar inom många av oss. Dels inom oss själva gentemot oss själva, men även riktade mot varandra. En känsla av "hon/han ska inte tro att han är så märkvärdig", "vad då, lilla jag kan väl inget...? det är ju bara lilla jag...", "han / hon ska inte få komma här och tro att ha/ hon kan ändra på nåt"... och så vidare.
Jag är så trött på denna förbannade jantelag. Inte konstigt att vi inte har så många stora företag och dylikt här i Sverige Eller att vi inte har så många som startar egena företag. Inte konstigt att folk har dåligt självförtroende och mår dåligt. Vi har den förbannade jantelagen som ligger som ett tätt lock över oss och trycker ner oss.

Låt oss en gång för alla skrota denna idiotiska mer eller mindre oskrivna regelen.
Låt oss tro på oss själva. Låt människor växa. Låt människor skapa sin egna framtid och uppfylla sina drömmar.
Alla är speciella! Alla har nåt unikt inom sig! Så låt ingen säga nåt annat.
Utan lyft upp er själva och varandra. Och våga ta steget.

Säger det igen, ut i fall att någon missat det:
Skrota jantelagen! Och låt människor växa, låt människor tro på sig själva och uppfylla sina drömmar!

För det mår dels dem enskilda individerna bra av, men även samhället.
Dels genom att det är fler som startar eget och då automatiskt fler som har jobb, vilket betyder mindre som lever på bidrag. Och eftersom fler företag skapas så blir det fler företag som behöver anställda, vilket leder till att ännu fler får jobb och då är det ännu mindre som lever på bidrag och drar in skattepengar. Vilket i sin tur leder till att välfärden växer och att folk får mer pengar. Och så rullar det på.
Och det med den enskilda individen är ju rätt självklart att en som har bra självförtroende mår bättre än en person utan självförtroende, sedan så har man väldigt roligt när man håller på med det man tror på, vilket också gör att man mår bra... och om det nu skulle var en ut av dem som startar eget och ser hur det går framåt med sitt företag så växer självförtroendet än mer och känslan över att vara sin egna chef å att ha sitt egna jobb å betala för sitt egna bostad, mat och fritidsaktiviter är en känsla som är så viktigt för att stärka människor.

Så tro på varandra och på er själva!

Det närmar sig...

Nu börjar det närma sig jul och med det även nyår... årsskiftet mellan 2009 och 2010. Vilket då innebär att vi närmar oss mer å mer valdagen 2010. Och för varje dag som går så märker vi som är lite av politikernördar att valrörelsen drar igång mer å mer... För er som inte är så insatta i politiken så märks det inte så jätte mycket än, annat än att det sägs i något program att det är valår nästa år och att opionsundersökningarna kommer allt oftare.
Men för oss som håller på med politik drar det igång ungefär ett år innan (alltså i september)... det är nomineringar till listorna, medlemsomröstningar till listorna, möten, diskutioner, valkurser, planering, debattartiklar och insändare skrivs... o.s.v

Det är en tid för mig som politikernörd lika härlig som barnen tycker julafton är (vill säga dem barnen som slipper bråkande fulla vuxna å dylikt...) men samtidigt är det en tid som är så fullproppad att man undrar hur man får tiden att räcka till... många av oss går upp innan vi lagt oss. För att hinna med allt... torgmöten, debatter, skolbesök, dela ut information på stan o.s.v. Och på detta ska det hinnas med allt det vanliga så som tvätt, mat, sömn, städa och jobb/ skol...
Men vi känslan är så härlig. Så det är helt klart värt det. Längtar verkligen tills temperaturen höjs än mer i valrörelsen!

lördag 28 november 2009

Miljödag i Trollhättan

Centerpartiets Ungdomsförbund i Norra Älvsborg arrangerar en miljödag/miljömässa för elever vid Trollhättans gymnasieskolor med information om klimattoppmötet i Köpenhamn i december samt en miljömässa där företag, organisationer och andra politiska ungdomsförbund kommer att medverka. Troligtvis kommer det även att hållas mindre debatter om miljöfrågor mellan de politiska ungdomsförbunden.Är du intresserad av att vara med under denna dag eller har du frågor angående miljödagen?

Tag kontakt med:
Tobias Bernhardsson, 0736-27 80 63 tobias.bernhardsson@centerpartiet.se
Niklas Dahlgren, 0737-86 52 46 niklas.dahlgren@centerpartiet.se


Datum: den 30 november 2009
Tid: 09:00 - 16:00
Plats: Wingården, Innovatumområdet

tisdag 17 november 2009

Anders blogg

Rekommenderar er att läsa Anders Dahlbergs blogg (http://dahlberg87.blogspot.com/), där han skrivit om Socialdemokraternas syn på Maud och Vattenfall.

Jämställdhet 30 år!

Det är nu 30 år sedan Sverige fick sin första jämnställhetslag. Den propositionen lades av centerpartisten Karin Andersson, som även då blev vår första jämställdhetsminister (dagens jämställdhets ombud). Det var en lag som förbjöd diskriminering på arbetsmarknaden på grund av kön och gav ett krav på lika lön för lika arbete.

söndag 15 november 2009

Konferansen som var i helgen...

Från fredags eftermiddag till lördag eftermiddag var jag på konferens med Trollhätte och Vänersborgs Centern. Vi bollade idéer tankar inför valet, hade bra diskutioner och intressanta seminarium och uppgifter som vi fick göra. Sedan får man ju inte glömma den goda maten (ååå, kladdkakka....) å det trevliga sällskapet. Hoppas vi ses snart igen...

Läs detta...

Magnus Andersson (CUF förbundsordförande) har skrivit ett bra inlägg på sin blogg.
Här har ni länken... http://magnusandersson.blogspot.com/
Gå in och läs...

fredag 6 november 2009

2 Grader

Gör som jag och många andra och
gå in på 2grader och skriv under för ett nytt klimatavtal.


http://www.2grader.se/

Jag skriver under för att:
• Vi vill ha ett globalt klimatavtal• Alla världens länder ska delta
• Temperaturen får öka högst 2 grader
• Säkerställa de fattigaste ländernas rätt till utveckling

torsdag 5 november 2009

Kunskap och miljö

Sitter här i soffan med mitt morgonkaffe och funderar över lite olika saker.
Det går en miljoner saker i huvudet... en av sakerna är reflektioner över gårdagens första lektion i den nya delkursen som vi läser på Göteborgs Universitet ( Vi= jag å min klass från Högskolan Väst). Känns som det kommer vara mycket lärorikt. Det vi läser om är miljön. Och de orsaker och verkningar som miljöproblemen har. En av de saker som togs upp är problemet med att grundvattnet sjuker. Och varför det gör det.
Två av de problemen som uppstår är att när man tar upp för mycket av grundvattnet utan att det hunnits fylla på tillräckligt, så minskar även kvaliteten på grundvattnet. T.ex så blir det salt på grund av gamla saltsjöar som ligger längre nere. och sedan är det även så att markstabilteten minskar. och kan då orsaka jordskred.
Så det hör ihop och påverkar varandra mer än vad man först tänker när man bara ser det utifrån till vardags. Vår lärare sa igår att han tror att det behövs mer kunskap för att kunna sätta stopp för miljöproblemen.
Och med dessa orden avslutar jag detta blogginlägg.

söndag 1 november 2009

Hemtenta och Göteborgs Universitet

Jösses, var det så länge sedan jag var inne och skrev här på bloggen.
Tiden rusar verkligen iväg när man har skoj.
Det händer så mycket hela tiden. Och skulle det mot förmodan inte göra det, så finns det alltid nåt i skolan eller politiken att göra.
Denna helgen är det hemtenta som gäller. (Tur att det är i alla fall några dagar kvar 08.00 onsdag den 4 november ska den vara inlämnat.) Men intressant är det.
Mitt program på Högskolan Väst i trollhättan har ett samarbete med Göteborgs Universitet. Så på onsdag börjar jag och dem andra i min klass där. Vi ska ha lektionerna ihop med folk från lite olika kurser och program. T.ex så ska vi ha några naturvetare.
Ska bli spännande och roligt.