måndag 8 mars 2010

Internationella kvinnodagen

http://jämställd.se/
http://ttela.se/asiktdebatt/ledare/1.754652-kvinnodagen-behovs-hundra-ar-till
Här är två länkar angående att det idag är internationella kvinnodagen. Och att den firar 100 år idag.

Denna dagen är till för att uppmärksamma kvinnors lika rätt inför domstolar, lika lön, lika möjligheter och lika värde som männs.
Men man får inte glömma att dessa saker inte bara gäller 1 gång om året, den 8 mars. Det är samma sak varje dag, året runt.
Det vara en självklarhete varje dag att kvinnor har dessa möjligheter och rätt. Precis som män. Och man kan tycka att det redan borde vara så 2010 och hundra år efter att internationella kvinnodagen infördes. Men tyvärr så är det inte så. Visst har många steg tagits. Men dem är inte tillräckliga. Kvinnor har fortfarande lägre lön än män. Det är fortfarande största delen kvinnor som har hand om städning, matlagning, diskning, barn och äldre släktingar.
Men för mig som feminist så handlar jämställdhet inte bara om kvinnors rätt. Utan även om mäns rätt till att få vara lika mycket förälder som kvinnor. Mäns rätt att få vara dem omhändertagna och mjuka personerna, precis lika mycket som kvinnor. Alltså kortfattat så handlar det om att vi ska tillåtas växa och uppfylla våra drömmar. Vi ska bli sedda som individer, som människor och inte som kön. Man ska gå efter kompitens och personlighet. Och inget annat.
Men denna dag är till för att lyfta kvinnan. Och så länge vi kvinnor inte är jämnställda med männen så kommer denna dagen att behövas.
Hoppas bara det inte tar ytterligare 100 år innan män och kvinnor är jämnlika.
Och i detta inlägg vill jag passa på att tacka alla som kämpat och kämpar för kvinnorsröst rätt och för kvinnor och männs lika rätt, värde och möjligheter. Fortsätt er kamp!

Inga kommentarer: