fredag 23 april 2010

Bild från min valkick off.

Mitt tal på min valkick off.

Här är mitt tal som jag hade på min valkick off den 9 april.

Hej och välkomna!
Roligt att ha er här. Orsaken till denna tillställning är ju att det är valår i år och att jag ställer upp i valet för Trollhättans kommun, där jag står som nr 5 , valet till Västra Götalands region, där jag är nr 6 och till Sveriges riksdag, där jag står som nr 21 för Centerpartiet.
Nu ska jag ta lite om de frågor jag ska driva.

Jag har tre ämnen som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Dessa är Psykisk hälsa, Entreprenörskap, Sex, samlevnad & våld.

Inom psykisk hälsa vill jag arbeta för att en tillgänlig psykvård, tillgänliga anorexiakliniker och ungdomsmottagningar. Att det ska finnas förebyggande och lätt åtkomliga åtgärder att sätta in när någon är i riskzonen för t.ex deprision. För mig är det inte acceptabelt att vi ser ner på personer som har psykiska sjukdomar. Att det idagens samhället, 2010 är tabubelagt att prata om att man är deprimerad, har ätstörningar eller andra psykiska sjukdomar. Samtidigt så sägs det att det bästa sättet att bota t.ex ätsötrningar är att få hjälp så tidigt som möjligt. Att omgivningen ragerar och ställer upp. Men hur ska det gå till om det är tabubelagt att prata om psykiska sjukdomar? Och det blir ju inte bättre av de långa köerna. Det är nåt som måste åtgärdas. Det ska inte vara svårt att komma i kontakt med någon på en ungdomsmottagning, en psykriati avdelning eller på en anorexia klinik. Idag är det så att ungdommotagningarna har knappa telefontider. Ofta mellan 11-12 och 15-16 någon enstaka dag i veckan. Många ungdomsmottagningar stänger på sommaren, vilket även skolorna gör. Vilket då innebär att tillgången på kuratorer och psykologer blir än mindre för oss som är unga. På köpet stänger majoriteten av landets anorexiakilniker. Och detta under derras högsesong. Mitt under bikinisesongen! Detta är under en tid då vi får rapport efter rapport att vi i Svergie och vi unga mår allt sämre och sämre. En tid där rapport efter rapport säger att ätstörningar, deprsioner och olika former av beroende så som alkoholism går allt längre och längre ner i åldrarna. Detta är nåt jag inte accepterar.

När det gäller entreprenörskap vill jag förenkla för företagare , opionsbilda & abeta för mer självförtroende för den enskilda personen. Självförtorende är nåt som gör alla gott att ha. Och det gör samhället gott om vi som medborgare har ett bra och starkt självförtroende. Det gör så att vi vågar oss på att prova nya saker och uppleva hur underbart livet är. Det gör att vi mår bra. Dessutom kostar ett bra självförtroende inget och det är inte tungt att bära. Plus att det kostar samhället mindre pengar, eftersom inte lika många är borta från arbete och skola. Och då vågar fler tro på sina ideer och starta företag. Som då leder till att fler jobbar och drar in skatt.
Sedan så är det ensak jag är så trött på, en sak som bromsar och hindrar oss att tro på oss själva och våga följa våra hjärtan. Hindrar oss att uppfylla våra drömmar. Det vill få oss att tro att vi inte är nåt särskilt, att tro att vi inte har nåt spceillt att komma med. Och vill låsa in oss i gamla och konservativa tankar om oss själva och andra. Det är nåt som kallas jantelagen. Och jag går inte med på det längre. Jag tänker inte acceptera det. Jag tänker kämpa emot. Bort med Jantelagen!

Sedan så orsaken till att jag vald att kalla den trejde hjärtefrågan för sex, samlevnad & våld är att ofta går dem ämna in i varandra. T.ex det med våld inom relationer, misshandel av en person på grund av den personerns sexuella läggning. Idagens biologiböcker i skolan står det inget om homo-bi- och transsexualitet. Hur ska man då kunna motarbeta fördommar om personer med en annan sexuellläggning än den hetrosexuella? Och det jag nämde förut om öppetider på ungdomsmottagningar är också nåt som berör detta ämne. Personalen på våra ungdomsmottagningar gör ett jätte viktigt arbete. De informerar om sexuella sjukdomar, om preventivmedel och om vikten att respektera sig själv. Att sex är nåt som alla de berörda parterna måste vara med på. Att det är alla inblandades ansvar. Och inte bara tjejens ansvar att skaffa skydd. De ger även ut p-piller recept, hjälper unga tjejer som har problem med menstrationen eller mår dåligt och behöver någon att prata med. Sen så det med mobbing är nåt som jag brinner starkt för. Det skadar och gör så fruktansvärt ont på offret, kostar samhället pengar på grund av att offret kanske skolkar, går och får psykisk hjälp på t.ex BUP eller skolkuratorn. Och att det är sår som sitter i, i många år.
Titt som tätt kan man höra i TV och radio och läsa i tidningar om våldtäcks offer, och hur det går i domstolarna. Ofta kommer det upp t.ex tjejens kläder, hur mycket alkohol hon druckit och så vidare. För ofta är det tjejer det handlar om.Och domstolars bemötnde av våldtäcks offret. Därför vill jag arbeta för en bättre sexualundervisning, bättre telefon och öppet-tider på ungdomsmottagningar och anorexiakliniker. Arbeta för att bekämpa mobbing & med domstolar bemötande av våldsoffer.

söndag 11 april 2010

Centerpartiets HBT-nätverk

Igår var jag på en träff med Centerpartiet här i Trollhättan och Vänersborg. Det var för valet, för oss kandidater skulle utbilda oss. Men hade det inte vart för det så hade jag åkte till Stockholm och vart med på Centerpartiets HBT-nätverks årsmöte. Men tyvärr så kunde jag inte vara med. På årsmöte beslutades om vad vi ska göra under det kommande året. Så som att bland annat vara med på PRIDE. Det beslöt även om en del formalia, så som vilka som ska sitta i ledningsgruppen. Så jag säger grattis till Tobias Gillberg som är den nya ordföranden, omval på Gustav Andersson, Stockholm och Kenht Carlsson, Falun. Och så vill jag tacka för förtroende att jag blivit nyvald. Känner mig hedrad och glad.

Står om det på Qx.se http://www.qx.se/samhalle/13809/tobias-gillberg-leder-centerns-hbtnatverk

Min valkick off

På fredag kvällen hade jag min valkick off. Mingel där det bjöds fruktsallad, glass, hemmagjord chokladsås och alkoholfri cider. Intressanta och roliga samtal, presentation av mina hjärtefrågor och den hemliga gästen, Fredrik som är attityd ambassadör för psykisk ohälsa hade ett jätte bra föredrag om attityder om just psykiskt sjuka.

Väntar på bilder från valkick offen som min lillasyster tog.
Kommer även då att lägga ut presentationen på mina hjärtefrågor.