tisdag 16 oktober 2012

Könsdiskriminering i medier

Såg nyss Annie Lööf i SVT1:s Hubinette. Programmet i säg är oftast bra. Men tyvärr är det ganska ofta att det händer att om det är en partieldare av könet kvinna att hon får frågor om sitt privatliv och känslor. T.ex Men hur hinner du med barnen? eller: Klarar du av ditt jobba?
Har dock aldrig hört en sådan fråga ställas till en partiledare av könet man (eller politiker eller annan man på hög position för den delen heller).

Inte så att jag tror det är så mycket enklare att vara man. Jag är övertygad om att det finns situationer då man har fördel av att vara kvinna. Men två fel gör inte ett rätt.

Under min förra kurs (som avslutade för 1,5 vecka sedan) här på Linneúniversitet har vi bland annat gjort en kort undersökning som gick ut på att vi i grupper skulle från olika vinklar analysera hur medierna framställde män och kvinnor. Men också vilken ålder som de som kom fram i tidningarna hade, men också andra icke normativa personer. Tyvärr var det då ett liknande mönster som fram kom. De typiska tidningarna som riktade sig till kvinnor/ tjejer hade ofta ljusa och rosa färger, det var ofta ett språk och texter som uppmuntrade till att bry sig om sitt utseende och vara omhändertagande. Medan tidningar för ,män/killar var ofta i mörka färger (eller mörkare färger), en uppmuntran till att vara tuff och aktiv. Var det en tidning om sport o hälsa så var det mer fokus på just sporten och hälsan i tidningarna för män/killar, men i en sport och hälsa tidning för kvinnor/ tjejer så var det som jag tidigare nämnt mycket mer fokus på utseendet. Visst finns det sport tips i form av vilka löparskor är mest prisvärda, så här kommer du igång och tränar o.s.v. Men tyvärr inte alls lika mycket i tidningarna som var mer inriktade mot män/ killar.

Det är inte första gången jag stöter på detta. Tråkigt nog måste jag erkänna att jag tror inte det är sista gången heller. Men om vi alla börjar tänka efter lite, börjar tänka på vilket språk vi har gentemot varandra, hur vi pratar om varandra och hur vi bemöter varandra. Inte så att alla behandlar varandra illa och pratar skit om varandra. Men små saker som vi inte tänker på. Så som att en partiledare som är kvinna ofta får frågor om privatlivet och känslolivet, men om det är en partiledare som är man inte får det. Utan snarare får frågor om mötet han nyss var på, om budgeten eller veckans aktuella politiska och ekonomiska ämne.

Inga kommentarer: