tisdag 16 oktober 2012

Könsdiskriminering i medier

Såg nyss Annie Lööf i SVT1:s Hubinette. Programmet i säg är oftast bra. Men tyvärr är det ganska ofta att det händer att om det är en partieldare av könet kvinna att hon får frågor om sitt privatliv och känslor. T.ex Men hur hinner du med barnen? eller: Klarar du av ditt jobba?
Har dock aldrig hört en sådan fråga ställas till en partiledare av könet man (eller politiker eller annan man på hög position för den delen heller).

Inte så att jag tror det är så mycket enklare att vara man. Jag är övertygad om att det finns situationer då man har fördel av att vara kvinna. Men två fel gör inte ett rätt.

Under min förra kurs (som avslutade för 1,5 vecka sedan) här på Linneúniversitet har vi bland annat gjort en kort undersökning som gick ut på att vi i grupper skulle från olika vinklar analysera hur medierna framställde män och kvinnor. Men också vilken ålder som de som kom fram i tidningarna hade, men också andra icke normativa personer. Tyvärr var det då ett liknande mönster som fram kom. De typiska tidningarna som riktade sig till kvinnor/ tjejer hade ofta ljusa och rosa färger, det var ofta ett språk och texter som uppmuntrade till att bry sig om sitt utseende och vara omhändertagande. Medan tidningar för ,män/killar var ofta i mörka färger (eller mörkare färger), en uppmuntran till att vara tuff och aktiv. Var det en tidning om sport o hälsa så var det mer fokus på just sporten och hälsan i tidningarna för män/killar, men i en sport och hälsa tidning för kvinnor/ tjejer så var det som jag tidigare nämnt mycket mer fokus på utseendet. Visst finns det sport tips i form av vilka löparskor är mest prisvärda, så här kommer du igång och tränar o.s.v. Men tyvärr inte alls lika mycket i tidningarna som var mer inriktade mot män/ killar.

Det är inte första gången jag stöter på detta. Tråkigt nog måste jag erkänna att jag tror inte det är sista gången heller. Men om vi alla börjar tänka efter lite, börjar tänka på vilket språk vi har gentemot varandra, hur vi pratar om varandra och hur vi bemöter varandra. Inte så att alla behandlar varandra illa och pratar skit om varandra. Men små saker som vi inte tänker på. Så som att en partiledare som är kvinna ofta får frågor om privatlivet och känslolivet, men om det är en partiledare som är man inte får det. Utan snarare får frågor om mötet han nyss var på, om budgeten eller veckans aktuella politiska och ekonomiska ämne.

fredag 12 oktober 2012

Psykisk ohälsa 1

I förgår var det den nationella dagen för psykisk ohälsa. Här är ett youtube klipp från Centerpartiets partistämman 2009.Psykisk ohälsa en en av de största folksjukdomarna, ändå är det så tyst om det. Så tyst att hade jag i förrgår inte goggolat på psykisk ohälsa så hade jag inte ens vetat om att det finns en nationell dag för det. Jag tycker det är en skam för ett land som Sverige där vi i århundraden haft fred, där vi haft en bilindustri i världsklass, ett land där användandet av teknik växer så det knakar, ett land som är så fantastiskt att vi kan ta demokrati, yttrandefrihet och tryckfrihet för givet. Men vi kan inte våga be om hjälp för att vi inte mår bra i själen, eftersom vi är rädda för att bli betraktade som mindre värda eller inte så starka. Eller där vi inte ens vågar sträcka ut en hand och fråga om någon mår psykiskt dåligt för att vi är rädda att den ska ta det på fel sätt. Fast det bara är ett tecken på att vi bryr oss.

Listan kan göras lång.
Men för att inte tjata håll i huvudet på er (i just detta inlägg, för ja, jag kommer skriva mer om psykisk hälsa respektive ohälsa) så ska jag avsluta med några uppmaningar.
* Våga be om hjälp. Det är bättre att få den hjälp du behöver än att ha falska människor runt sig. De är ändå inte värda dig. Dessutom har psykologer och kuratorer tystnadsplikt.
* Våga fråga hur någon mår. Det är ju bara ett tecken på att du bryr dig.
* Lyft ämnet i samhällsdebatten. Så att vi kan skrota tabut med psykisk ohälsa. Så att människor vågar prata om det, vågar be om hjälp och då blir frisk snabbare.
* Sluta ta i ämnet med en tång. Fortsätter vi (yrkesmänniskor, medmänniskor, grannar, kollegor, vänner, familj, skolkamrater etc) att ta i psykisk ohälsa med tång så fortsätter bara den onda cirkeln med att människor som lider i det tysta och fastnar i sin sjukdom.

onsdag 10 oktober 2012

Full av energi

Idag är en sådan dag som jag riktigt känner hur jag är full av energi. Har massor av idéer och kraft. Så idag blir det mycket gjort. Artiklar skrivs, idéer och event skrivs ner, möten bokas och skolarbete såklart. Ska även hinna med en promenad till apoteket för att köpa hudkräm. Min är nästan slut.

Det är så passande att solen skiner så där härligt och vackert som det gör en klar höst dag.
Hoppas att ni har en lika fin dag som jag!

tisdag 9 oktober 2012

Tentan gjord

I lördags gjorde jag terminens första tenta, så nu återgår allt till det vanliga. Jag har ju utlovat en miniseie med intervjuer  Inväntar fortfarande svar från några intervju personer  Men den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge sägs det. Så håll ut! Jobbar på ett annat blogginlägg som ni kan ha till godo så länge.

Ha en bra dag!