söndag 7 juli 2013

De ansvarig bör skämmas!

73 av Sveriges 197 ungdomsmottagningar stänger minst en vecka under sommaren enligt P3 Nyheter från den 5 juli som hänvisar till en rapport från RFSU. Enligt P3 Nyheter är det fjärde året i rad som RFSU gör denna undersökning.
Enligt RFSUs uppgifter är det bara en tredje del som har öppet som vanligt.
Detta är under all kritik!
Skulle någon vuxen person acceptera att deras vårdmottagning (oavsett om det är vårdcentral, psykolog, mödravårdscentral eller annan vårdinstans) har så mycket stängt under någon del av året? Det tror jag inte skulle vara accepterat bland vare sig väljare/ "vanligt folk" eller politiker.
För att citera RFSU
Ungdomsmottagningarna har ett mycket viktigt uppdrag när det gäller att förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara infektioner samt föra samtal om viktiga saker i livet som problem i relationer och hemma, sexualitet och hälsa. Det behovet minskar inte under sommaren utan snarare ökar.
Kunde inte sagt det bättre själv. problem av olika slag i livet, sexualitet , hälsa - både psykisk och fysisk tar inte sommarlov bara för att ungdomarna gör det.
När skall de ansvariga lära sig detta? Så de ansvariga borde skämmas!

Rapport efter rapport visar på att många ungdomar mår psykiskt dåligt. Hur kan man då rättfärdiga att stänga ner mottagningar där dessa ungdomar kan söka hjälp och söker hjälp? Speciellt när det är under sommaren, den del av året då ungdomarna inte är i skolan och då inte har någon tillgång till skolkuratorn.
 
 

Inga kommentarer: