måndag 9 februari 2009

Bort med tabut...

Ser nu på TV4s regionnyhterna, där tog de upp det med att de som ligger på den anonyma begravningsplatsen för pyskiskt sjuka på Restagård. Där det en gång i tiden låg ett psyksjukhus. Inte fått den minnessten som är utlovad.
Jag är har inte någon mer fakta om det än det som var på nyhterna nu. Men om det är så som de sa, så låter det mycket märkligt. T.ex att de inblandade myndigheterna skyller ansvaret på varandra...
Hoppas verkligen att det inte är enbart så som det framstog i TV:n.
Sen så hoppas jag att den minnessten snart kommer upp. Det av flera anledningar. Det ena är att den är utlovad, sedan för de anhörigas skulle och så visar det att vårt samhälles acceptans växer. Det visar att vi mer och mer tar bort tabustämpeln angående psykisktsjuka. Och det är väldigt viktigt att den helt och hållet försvinner. För då vågar anhöriga och psyikiskt sjuka söka mer hjälp. Sen så är det viktigt att psyskiska sjukdomar sätts mer i fokus och att det finns mer fakta om det. Det ses mer som ett flumämne. Men i verkligheten så är det lika värdigt (eller vad man nu ska kalla det) som vilken fysisk sjukdom som helst. Och så kan psykisk sjukdom leda till fysiska åkommer.
Så våga ta upp psyket och dess sjukdommar!

Inga kommentarer: