fredag 20 februari 2009

SAAB och svenska staten...

Sitter i soffan och funderar över det med SAAB.
Vi är många som tycker att det är svart och fruktansvärt tråkigt. Många tycker som jag att staten inte ska gå in med pengar. Sen finns det de som säger att staten måste rädda jobben, att det är statens plikt och att SAAB är en svensk klinod.

Men då blir jag fundersam... För SAAB är inte längre svenskt. och visst har SAAB en stor betydelse för Svergie. Och det är inte statens plikt att rädda just de jobben. men det är statens plikt att hjälpa de avskedade/ varslade personerna ur denna svåra tid. T.ex genom att ha bra utbildningar - som gör arbetarna starka och räscha när det blir ljusare tider. Och att det finns bra hjälp att få som arbetssökande.

Ska staten betala för ett företag som SAAB som inte kan stå på egna ben, när inte ens ett av de största bilföretagen i världen eller nåt annat företag (för den delen också) inte vill ha SAAB? Skulle den svenska staten klara det bättre än väl etablerade bilföretag? Vad ska man säga till alla de som startat eget, med bra ideer och ideer för framtiden, när det går dåligt för dem, men staten inte går in för dem, men för SAAB? Ska man göra skillnad på företag och företag, bara för att det är ett typiskt svenskt företag, eller ej? Om det inte vore för alla dessa småföretag, så hade det inte gått så bra för SAAB eller Svergie. Eftersom många av dessa småföretag är de som gör delar till SAAB. Och visst behöver de också SAAB, eftersom SAAB är en stor kund. Men då är det ju dags att hitta nya kunder, utveckla nya ideer och så vidare. Precis som alla andra företag får göra när det går dåligt. SAAB ska inte behandlas annorlunda.

Nu ska ingen tro att jag inte gillar SAAB. Men jag anser att SAAB inte ska bliannorlunda behandlad än andra företag. Vi behöver dem alla, både småföretag och företag som SAAB. Men vi får bita ihop. Det kommer ljusare tider... livet är som en bergodalbana...

Inga kommentarer: