måndag 18 juni 2007

Mobbing!

Jag såg nyss reklamen för Friends. Friends jobbar ju på skolorna för att motverka mobbing. Mobbing är något fruktansvärt. Det förekommer både på skolor och arbetsplatser. Många skolor förneckar det. Även en del lärare blundar för det. Det finns också de skolor och lärare som inte gör det. Den mobbade blir väldigt mycket påverkad av det.
För många följer det dem hela livet.

Det var en vuxen man som berättade för mig å mina vänner att han hade vart mobbad när han gick i skolan. Han hade en dag fått ett par jeans från sin sysster från Amerika. Det var då det var nytt med jeans. Så han gick stolt och glad till skolan med jeansen nästa dag. Från och med den dagen har han aldrig klarat av att ha på sig ett par jeans. En dag när han i vuxen år ålder, så skulle de han skolavslutning på den skolan han arbetade på. Han hade bestämmt sig för att han skulle se snygg å välklädd ut. Så han tog på sig ett par jeans, det var den första och sissta gången han gjorde det, från den dagen de hade mobbat honom i skolan för att han hade jeans. Han kan änn i dag inte ha på sig jeans. Det var bara ett av exemplerna på hur det följer en genom livet. Många mobbade får dåligt samvete och mår psykiskt dåligt. En del blir till och med deprimerade. Sen finns det även många som mår så dåligt att de tar livet av sig. Listan är lång, både över hur och vad som händer med de som är eller vart mobbade, men listan är också lång över de som är eller vart mobbade.

Man ska inte blunda eller förneka att mobbing finns. Man måste våga se det, även om man inte vill. Jag förstår att man inte vill se det. Man vill ju inte att det ska finnas. Men det ända sättet att få det att försvinna är ju att till att börja med att våga se det och erkänna det. Sen får man ta tag i det. Man får se vilka som är mobbade och vilka som mobbar. För även de som mobbar kan må dåligt. Man får ta hand om både de mobbade och de som mobbar. I t.ex en skola får man prata med den moddade, med den som mobbar och man ska prata med alla klasser om mobbing. Oavsett om någon i enns klass eller skola är mobbad. För man måste lära barn och ungdomar vad mobbing är och att de inte ska få finnas till...

Våga se, våga göra något... speciellt vi som är vuxna. Det är vårt ansvar. Barn gör som vi gör inte som vi säger till dem. Så tänk på vad du säger och gör inför barn.

Jag kan hålla på att skriva om mobbing hur länge som hälst. För det finns hur mycket som hälst att berätta. Men då kommer jag inte hinna med något annat och ni kommer att tröttna på att läsa.... (Risken är att ni redan nu har tröttnat...)

Inga kommentarer: