söndag 8 juli 2007

Vattenförgiftning!

Man kan läsa överallt om översvämningarna i Småland, och när Tushamin i Asien var stog det i varenda tidning, det finns massor av exempel på olyckor, krig och katastrofer i hela värden som massmedia tar upp. Massor av händelser där massor av folk dör eller drabbas samtidigt. Men man tar sällan, eller nästan aldrig upp händelser där folk dör en efter en. Jag läste nyss en artikel på DN (via Internet) om det arsenik förgiftade vattnet i Bangladesh. Där dör flera miljoner. Många lever med svåra sjukdomar. Till exempel cancer. Många får fel diagnos. Och det finns inte mycket läkarna kan göra åt det. Det bästa vore att se till att det fick rent dricks vatten.
Tänk att det är år 2007 och miljontals folk dör på grund av vatten förgiftning. Det känns skrämmande. Att jag kan dricka rent vatten direkt ur kranen, välja vilken mat jag vill ha, få bättre sjukvård, bara för att jag bor på rätt plats i världen. Medans de som bor på fel ställe får gå flera kilometer för att hämta vatten, vatten som ibland är förgiftat, de får kämpa för maten (de kan inte välja om de vill ha tacos eller gröt på talriken...), och de får sämre sjukvård. Och allt det bara för att de bor på fel ställe på jorden.
Det är inte så svårt att fixa rent vatten. Vi tar det för en självklarhet att det ska finnas rent vatten i våra kranar. Vi undrar vad som händer när det inte kommer något vatten (om det är något som har gått fel..), då kontaktar vi bara en valtmästare, en rörmokare eller en annan yrkesman. Och det fixar det. Vi är så bortskämda. Att kunna ta sånt för givet!
Om alla människor i den rika delen av världen skulle skänka 1 krona eller en femma, så skulle mycket av dessa problemen med det förgiftade vattnet kunna lösas.


Inga kommentarer: