fredag 4 juni 2010

Moderaterna fjäskar för facken

Lyssnade nyss på TV4 nyheterna. Och hörde även tidigare i radion idag att Moderaterna vill ha kvar LAS som det är men vill förlänga provanställningstiden från 6 till 12 månader.

På vilket sätt blir det tryggare då?
Snälla förklara det för mig.
LAS....ja, vad ska man säga. Turordnings reglerna är det första...där är det ju sista in först ut. Där är det oftast de unga som drabbas. Eftersom det är dem som kommit in på företaget sist Vilket då betyder att dem åker ut först om det är så att företaget måste ge folk sparken.Sedan så drabbar det dem som vart där ett tag genom att även om man inte trivs på sitt arbete så vågar man inte byta eftersom man är rädd att vara sist in på det företaget man byter till. Och alltså är den som först måste gå.
Så hur kan det ge mer trygghet
Och så har vi det där med ungdomsarbetslösheten. Hur ska turordnings reglerna i LAS kunna förbättra det? Det stänger ju bara ute ungdomarna.

Det är bara ett ända stort fjäskande för facken som Moderaterna håller på med nu.

1 kommentar:

Unknown sa...

Angående: Ungdomsarbetslösheten samt ert förslag till lagändring inom arbetsrätten

Jag har gått igenom era förslag till åtgärd inom arbetsmarknaden och har en del undran

1. Lagen om anställningsskydd skall inte gälla upp till 26 år (Det man kallar för saklig grund) .
Kommentar Detta innebär i sak att personer skall ha en formel provanställning till en ålder av 26 år om man tittar på detta rättsligt
Undran från mig då blir således, hur kommer ni att försäkra den enskildes rättsäkerhet mot missbruk från oseriösa arbetsgivare.

2. Lägre ingångslön för ungdomar
Kommentar I dag regleras all lön i avtal så som kollektivavtal eller individuella kontraktsavtal. Ert förslag bygger på att den enskilde skall ha rätt att teckna individuella löneavtal som då är sämre än vad parterna har kommit överens om ifall det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen, gissa att det är de ni menar på grund av att denna rätt finns redan på företag som är avtalslösa.

Undran Om en anställd nu inte är nöjd med sitt individuella avtal, och går med i facket vad gäller då kollektivavtalet eller deras överenskommelsen (Stupstocksregeln)

3 I dag blir mängder med ungdomar lurade på sin lön så som gratisarbete och utebliven ersättningar. (Inom vårt område sker detta dagligen (Fastighetsanställdas Förbund)
Hur tänker ni göra för att skydda dessa människor, kommer ni att inrätta en form av rättshjälp så som finns inom förvaltningsrätten (Gratis hjälp)