måndag 27 september 2010

Vardagen har hunnit ifatt...

Etersom livet fortsätter och vardagen har hunnit i fatt nu efter valet så har jag inte hunnit med att blogga så mycket. Å fram tills på lördag blir det inget mer bloggande denna veckan. Har tenta på lördag (2/10). Så nu kommer min energi och tid gå till att plugga inför den. Så ni får ha det så länge.

måndag 20 september 2010

Dagen efter reflektioner

Jag kan inte annat än att hålla med Annie Johansson här och här.
Det känndes konstigt både i natt och idag. Jag har inte riktigt fattat vad som hänt, min hjärna har inte smältit det än. Jag respekterar det val som svenska folket gjort. Men jag har väldigt svårt att förstå mig på det med främlingsfientlighet. Ok, integrationspolitiken kanske inte är den bästa . Men främlingsfientlighet... Det blir en tid med mycket tankar, mycket demokrati och politiskt arbete. Men också en tid för att samla nya krafter och ta nya tag.

Känns väldigt tragiskt, men tyvärr väntat att Svergiedemokraterna kommit in i riksdagen och fått mandat i så många av våra kommuner.

lördag 18 september 2010

Mina tre hjärtefrågor!

Imorgon är det valdagen.
Det har varit full rulle här nu inför valet.
Vet att det kommer lite i sissta minuten, men här kommer mina tre hjärtefrågor.
De tre är:

Pyskisk hälsa-
Tillgänglighet och förebyggande åtgärder.

Tillgänligheten måste förbättras inom psykratin. Det måste vara lätt att få kontakt med både den allmäna psykratin (vuxen psykratin), barn och ungdomspsykratin (BUP), skolkuratorer, ungdomsmottagningar och anorexiakliniker. Både via telefon, internet (mail och chatt) och så klart att få tider snabbt. För bördan att bära en psykisk sjukdom så som deprission, panik ångest attacker, anorexi, manodepressiv och andra psykiska sjukdomar är väldigt tung att bära.Både för dem som drabbas och för derras anhöriga. Att då finns en vård med bra kvalite och som är tillgänglig är viktigt.

Entreprenörskap-
Förenkla för företagare, opinionsbilda och arbeta för mer självförtroende för varje enskild person. Krossa Jantelagen!

Det ska inte vara svårt och krångligt att vara företagare. Det ska inte finnas onödiga och krångliga regler som försvårar det att driva ett företag. Att ha ett bra företagsklimat för ett land är viktigt för att det ska finnas jobb och för att ha en bra utveckling. Det är företagen som skapar jobb, inte politikerna. Politikernas roll är att skapa goda förutsättningar för företag att starta, drivas och utvecklas. Så att fler jobb skapas, så att fler går från arbetslöshete till arbete - från bidrag till jobb, så att de bidrar med skatt till välfärden, så att vi har en välfärd i världsklass och en lågarbetslöshet, så att människor utvecklas och förverkligar sig själva och sina drömmar. Att varje individ har en stark tro på sig själv är då A och O för att man ska våga satsa på sina drömmar och då våga starta det dära företaget. Att tro på sig själv och att man är unik och är av världsklass ska vara nåt alla människor, alla individer ska ha rätt till. Det mår både jag som individ, du som individ och även samhället bra av. För har man ett starkt självförtroende och vågar satsa mot sina drömmar så mår man bättre och är lyckligare. Då behöver man inte sjukskriva sig lika mycket och då kostar det inte så mycket skattepengar. Så då sparar ju staten/ samhället pengar.

Sex, samlavnad & våld-
Bättre sexualundervisning, arbeta mot mobbning och med rättsväsendets bemötande av våldsoffer.

Bättre kunskap om det med sex och samlevnad leder ju till att det inte är udvika mycket myter som svävar omkring, risken för sjukdomar minskar om man vet hur man ska undvika att drabbas av dem, lika så oönskade graviditet, sedan att ha bra kunskap om sin kropp och hur den funkar och förstå varför den reagerar som den gör under t.ex peburteten eller en sådan sak som att alla har vi olika sexualitet och där med gillar olika saker. Att man inte är konstig bara för att man kanske har svårt att få orgasm, att det inte är nåt fel på än för det är viktig. För tror man då att det är nåt fel bara för att man har svårt att få orgasm eller att man inte gillar det eller det så ligger det och gror inom än. Det tar på än rent psykiskt. Vilket kan leda till att man mår dåligt.
Att bli mobbad är ju aldrig nåt roligt. I en perfekt värld skulle ingen bli mobbad. Alla elever har rätt att känna sig trygga och välkomna till sin skola. Att inte behöva ha en klump i magen varje dag man går till skolan. Att slippa denna osäkerhet och otrygghet som dessutom gör att man har svårt att ta till sig det man ska lära sig i skolan borde vara en självklarhet. Det borde även vara en självklarhet att slippa denna otrygghet och ovälkommande när man är vuxen, men tyvärr så blir även vuxna mobbade.
Att få ett värdigt och rättvist bemötande som våldsoffer är också nåt viktigt. Man ska inte behöva fundera på om det var mitt fel som våldsoffer att jag blev våldtagen bara för att man hade råkat dricka lite alkohol eller råkade ha den dära sexiga tröjan på sig.

onsdag 15 september 2010

Varför jag valde Centerpartiet

Orsaken till att jag valde Centerpartiet är att när jag satte mig för att läsa på de sju riksdagspartierna för några år sedan då jag bestämde mig för att engagera mig. Så hade jag några punkter som jag ville att det partie jag skulle välja, skall ha.
Dem punkterna var:
-Miljön: att man skulle vara rädd om den och ha åtgärder för miljöproblem som inte backar in i framtiden
-Företagande: att man skulle föra en politik som gör det enkelt att vara företagare. Att gör det ska vara så enkelt som möjligt att starta och driva företag, men också att det ska vara så enkelt och billigt att anställa andra.
-Människan: att man för en politik som bryr sig om människor. Om den enskilda individen. och att besluten ska ligga så nära dem berörda personerna som möjligt.

En självklarhet för mig var synen på människor att alla är lika värda. Oavsett kön, hudfärg, sexualitet, religion, ålder etc.
Och allt detta har Centerpartiet.
Där av den enkla anledningen till att det blev Centerpartiet.

söndag 12 september 2010

Varför jag valde politiken...

Orsaken till varför jag valde att engagera mig politiskt är blandade.
Den ena anledningen är att jag ville och vill påverka. Den andra anledningen är att jag var trött på politiker.

Den bild jag hade av politiker var gråa, överviktiga och tunnhåriga medelålders vita män. Som sitter i sina lyxkontor och inte vet hur vanligt folk har det. Jag bestämde mig för att gå med i ett parti, lära mig allt om politik, eller tills jag tröttnade på det partiet. och sedan gå ur för att starta mitt egna parti. Hade till och med kommit på mina två ända vallöften.
Det var:
1. Att lova att göra mitt allra bästa för att få en bra skola, sjukvård och äldreomsorg etc.
2. Att inte lova mer än just dessa två löften. men att just lova att göra mitt allra bästa.

Jag hade inte kommit på nåt namn på partiet än.
Men jag bestämde mig för detta och sedan läste jag mig in på de sju riksdagspartierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna). Då kände jag inte till några andra partier. då gick jag i slutet av högstadiet och början av gymnasiet.

Sedan så valde jag då Centerpartiet. Och varför jag valde just Centerpartiet berättar jag om i nästa inlägg.
Men jag upptäckte att min bild av politiker inte var helt sann. Bara delvis. För jag upptäckte att det finns unga, både tjejer och killar, som har både olika hudfärger och olika bakgrunder. Men de har en sak gemensamt de är engagerade och vill vara med och påverka. Många av dem jag blivit goda vänner med.
Men visst finns det medelålders vita män som har grått hår och gråa kostymer. En del av dem har dock ett sinne med fräscha ideer och mycket humor. Medans andra av dem är tyvärr lika gråa som sina kostymer, om inte gråare. och dessutom sitter på sina kontor. Ja, mer eller mindre lever upp till den bilden jag först hade.
Sedan så var min syn på politik och vad det är för nåt inte helt överensstämmande heller...Jag trodde att det bara var det man såg i media och det man såg i valrörelser. Sedan när jag hade börjat bli aktiv så insåg jag ju att man kan utöva politik på flera olika sätt. T.ex man kan debattera, gå på möten, skriva insändare och debattartiklar, demonstrera, dela ut flygblad. Ja, man kan göra det på alla möjliga sätt. på det sättet man själv väljer. Sedan så finns det ju det som den bilden som media förmedlar. Men inte bara...


fredag 10 september 2010

Valspurt!

Åter igen var det länge sedan jag bloggade. Det har vart mycket med valspurten som nu börjat. Jag har vart på en massa kampanjande: debatt, skolbesök med bokbord medans Julia Färjhage tat debatter, klasspresentationer, cykelturnen till Vänersborg -den fortsätter imorgon runt om i Trollhättan och även nästa vecka... då är det Trollhättan och Brålanda). Tat emot skolelever i våran lokal i Trollhättan, något möte, svarat på frågor i telefon å så klart skickat valsedlar. På allt detta så är det ju skolarbete. Och i torsdags förra veckan bokade jag en resa upp till Umeå Pride. Och var med där, medans jag ändå var i Umeå passade jag på att hälsa på en vän som jag fick sova hos. Ett bra sätt att fira att man klarade omtentan, som jag gjorde onsdagen veckan innan.
Så nu ska jag återgå till arbetet här... Hämta tvätt och plugga innan jag ska iväg och kampanja ikväll. Ha det!