tisdag 28 februari 2012

Stockhlm-30

För någon vecka sedan var jag i Stockholm på ett möte med LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer) för deras arbete med en konferens inför Stockholm+40 som är regeringens internationella konferens inför FNs Rio+20.Vi diskuterade även Rio+20 och hur vi ska nå fler ungdomar och väcka deras intresse och öka kunskapen runt hållbar utveckling.

Konferensen inför Stockholm+40 kallar vi för Stockholm-30:Ungas roll i hållbar utveckling och kommer vara i Stockholm lördagen den 24 mars.
30 dagar före Stockholm+40 lyfter vi, under en dag, frågor om hållbar utveckling, social hållbarhet samt ungas och ungdomsorganisationers roll i arbetet för en hållbar utveckling.

Genom inspirerande workshops, seminarier och panelsamtal som på olika sätt belyser frågor om hållbar utveckling vill vi engagera fler i detta viktiga arbete.

Här är en länk till facebookeventet Stockholm-30:Ungas roll i hållbar utveckling

torsdag 9 februari 2012

Därför ställer jag upp på omval för Centerpartiets HBT-nätverk

Om 10 dagar har Centerpartiets HBT-nätverk årsmöte. Jag är ledamot i styrelsen och kaniderar för omval.

Stunder då man läser artiklar som denna av DN - Rysk stad vill förbjuda "homosexuell propaganda"
Eller alla de historier som finns under hastagen #homoriot, #biriot, #transriot och #queeriot gör att jag känner hur viktigt mitt engagemang är.
Men de som verkligen inspirerar mig.... Är de som kämpar för den rätt att vara sig själva och att få älska den de älskar, oavsett kön och genom den kampen riskerar sitt liv varje dag. Jag känner mig lyckligt lottad att slippa riskera mitt liv på grund av kärleken. Eller slippa få böter på 1000 kr bara för att jag skriver på min blogg att kärlek mellan HBT-personer inte är annorlunda än kärlek mellan heterosexuella. Att det viktiga är kärleken!

Vetenskapen om att människor får böter för att skriva sådant, vetenskapen om att människor i Sverige blir misshandlade för att de är homosexuella, vetenskapen om att deras vänner fryser ut dem när de får reda på att en person är bisexuell eller att i en del länder är det fängelsestraff på att två kvinnor som är kära kysser varandra offentligt eller att de får dödshot dagligen utan att lagstiftningen bryr sig är det som gör att jag brinner för dessa frågor. Det är det som gör att jag kandiderar för omval till styrelsen för Centerpartiets HBT-nätverk.

fredag 3 februari 2012

#psykonorm

Som jag skrev om förut så hakade jag på det med #homoriot,#biriot, #transriot och #quqeeriot. Det har kommit upp en del andra #riot som en efter föld av dessa #rioter.

Jag å en annan twittrare har börjat med #psykonorm just för att lyfta upp frågor om psykiska sjukdomar och de tabun mot de.

Jag är så less på den okunskap, de fördomar och tabun som finns ringa psykiska sjukdomar och handikapp. De hjälper ingen, snarare stjälper. Tar vi bort fördomarna, tabun och okunskapen kommer många fler kunna snabbare få hjälp och stöd. Många fler slipper känna sig ensamma och känna sig än värre.Dessutom om vi tar bort tabun, fördomar och okunskap så är det fler som vågar blanda sig i och fler som vågar säga "ja, jag mår inte bra".

Sammanfattat:
Mer kunskap om psykiska sjukdomar behövs!

Insperation, goda och onda erfarenheter #homoriot #biriot #transriot #queeriot

Under gårdagen glödde, ja nästan det brann på twitter med hastagen #homoriot och några följande hastag. #bioriot, #transriot och #queeriot.

#homoriot skapades för att lyfta ämnet om de saker som HBTQ-personer får utstå både från övriga samhället, men också de hinder, burar och tabun som finns inom HBTQ-världen.

Själv skrev jag flera inlägg under alla dessa fyra hastagen.
Nu vill jag skriva ett längre blogginlägg för att ni mer ska kunna veta om mina tankar och en del av mina upplevelser. Både onda och goda.

För er som följt denna blogg så vet ni att jag är bisexuell. För er andra som nyss hittat hit så vet ni det nu.
Som den liberal jag är så anser jag att vem någon älskar eller/och har sex med spelar ingen roll så länge någon inte blir skadad. Det spelar ingen roll om du gillar någon av samma kön, gillar någon av motsatt kön eller om du gillar någon för dess person och könet inte spelar någon roll. Det spelar heller ingen roll vilket kön du föds med, det viktiga är att du får ha det kön du trivs i. Det spelar ingen roll om du är en kille som älskar att ha blommiga klänningar med volang eller en tjej som äskar baggie byxor, boxerkallingar, stora t-shirts och keeps. Det viktiga är vad du har i ditt hjärta, vad du har i din själ och din hjärna. Kort sagt, det viktiga är att du satsar mot dina drömmar utan att vara sig skada dig eller andra.
Detsamma gäller min syn på människor som vill skaffa barn. Det viktiga är inte att det är en mamma och en pappa. Det viktiga är att det är människor som älskar barnet. Som uppfostrar barnet med kärlek, respekt och ansvar. Att det finns andra människor runt barnet förutom föräldrarna, både män och kvinnor.
Ja, det jag skrev om att det spelar ingen roll hur ditt kön ser ut eller vem du älskar, utan att din insida är det viktiga... det applicerar jag på allt annat också. T.ex blodvigning, arbetsmarknad, sjukvård, utbildning o.s.v.

Så nu vidare till mina egna erfarenheter.
Jag börjar med det onda...Dock har jag personligen haft tur att inte möta så mycket negativa tankar och handlingar gentemot mig. Men jag har nära och kära som råkat illa ut.
T.ex en bekant som om hennes mamma får reda på att hon vill korrigera sitt kön inte är välkommen hem. Eller en annan som fått höra att hon inte är en riktig kvinna, eftersom hon korrigerat sitt kön, från man till kvinna.Jag kan fortsätta. Vänner som blir misshandlade bara för att de är nåt annat än heterosexuell som inte vill/behöver korrigera sitt kön. Alltså bara för att de inte tillhör normen.En gammal skolkamrat som fick smeknamn där man gjord om hens namn så att ord som feminin, butch, homo o.s.v passade ihop med namnet. De smeknamnen gick runt i hela skolan... varje dag. Som sagt, listan kan göras lång. Flera av dessa nära och kära har jag tröstat, stöttat och försökt att hjälpa. Å sätt nu ingen ängla gloria över mig. Jag önskar jag kunde gjort mer för dem. Vissa gånger önskar jag att jag hade haft mod att gå emellan och sagt ifrån. Sagt: Va gör ni?! Varför är ni så elaka? Vad har hen gjort er?

Men nu över till de goda erfarenheter jag har.
Som när jag berättade för min ena lillasyster att jag är bi. Hennes reaktion var så stört skön. Hon sa "Å, det visste jag inte". Den kommentaren kom så hjärtligt och kärleksfull att jag inte kan annat än att le när jag tänker tillbaka och minns. Eller den gången jag sa till några av mina vänner och tillika klasskompisar att jag är bi och deras reaktion var "Jaha, ok". Eller en av mina närmsta vänner när jag berättade för henne att jag var intresserad av henne. "Jag dras inte till tjejer. Men skulle jag komma på någon dag att jag gör det, så är du den första att få reda på det och har första ching". Eller när jag för ungefär två år sedan blide tillfrågad om jag ville vara styrelseledamot för Centerpartiets HBT-nätverk. Jag är så glad att någon hade tänkt på mig på det sättet och att jag tackade ja. Det har gjort att jag fått fler vänner, kommit närmare personer som tidigare bara var bekanta och jag har fått möjlighet att träffa väldigt intressanta personer som jag än idag har kontakt med. Människor som kämpar för HBTQ-personers rättigheter i sina hemland varje dag med risk för sitt egna liv. Människor som krossar normen och fördomar varje dag.

Så jag slutar detta blogginlägg med stor tacksamhet över alla människor jag får träffa som inspirerar mig, all den värme, kärlek och respekt som jag får, som tyvärr inte alla får. Det är med stor ödmjukhet och respekt som jag kämpar för dessa människor och som jag blir inspirerad av. Det är för att alla ska få den respekten att bara vara sig själva som jag är politiskt aktiv.

torsdag 2 februari 2012

Framtidsbygget gör mig stolt

Som jag skrev i rubriken: Framtidsbygget gör mig stolt.

Framtidsbygget är den process som Centerpartiet startat för att ta fram sitt nya ideprogram. Där får alla som vill vara med och skriva vad de vill att Centerpartiets och Svergies vision ska vara. För nu vill centerpartiet inte att det ska vara ett slutet arbete med en liten och sluten grupp som får påverka och bestämma om ideprogramet. Alla som vill ska få vara med i arbetet. Förtroendevalda, medlemmar och sympatisörer.
Om det har Per Ankarsjö skrivit om på DN igår. http://www.dn.se/debatt/alla-far-vara-med-och-forma-centerns-ideprogram
Kan inte annat än hålla med honom.

Citat från artikeln.
"När vi nu startar vårt arbete – Framtidsbygget – som ska leda till ett nytt idéprogram, väljer vi också att ta kritiken mot de svenska partierna på allvar. Vi kommer därför att genomföra programskrivandet i form av en så kallad wiki på nätet där alla kan vara med och skriva alla tider på dygnet. Idéprogrammet kommer med andra ord att växa fram på samma sätt som exempelvis uppslagsverket Wikipedia fungerar, genom aktivt skrivande från alla som vill vara med. Gränsen mellan förtroendevalda, medlemmar och sympatisörer blir mindre betydelsefull. Engagemanget och viljan att delta blir desto mer betydelsefull."

"För att inte utestänga personer som inte är uppkopplade eller inte känner sig bekväma på nätet, kommer vi också att arrangera olika lokala och regionala möten runt om i hela Sverige. Där ska både medlemmar och allmänhet bjudas in för att diskutera Centerpartiets värderingar och hur Sverige ska byggas under de närmaste decennierna."

Du hittar Framtidsbygget via http://www.centerpartiet.se/