torsdag 29 december 2011

Fyrverkerier...

Läste nyss ett väldigt bra blogginlägg av Anna C NIlsson gällande fyverkerier. Kan inte annat än att hålla med henne.
Det är många som köper fyrverkerier utan att tänka på att det skrämmer slag på väldigt många hundar. Dessutom så är det inte alltid som de smäller av och så kan det komma ett barn eller ett djur efteråt som går fram och undrar vad det är och då smäller det, vilket får väldigt stora och hemska konsekvenser. Sedan så är det ju många fyrverkerier som innehåller ämnen som inte är inte miljövänliga. Så som miljögiftet hexaklorbensen. Dessutom är det ämnet cancer framkallande. Trots att både hexaklorbensen och bly är förbjudet så används de båda ibland i fyrverkerier. Det är bara två av ämnena som ofta kan förekomma i fyrverkerier.
Som Anna skriver på sin blogg är det dessutom många som inte städar upp efter sitt fyrverkeri heller. Vilket är som jag skrivit farligt för miljön. Dessutom ser det väldigt illa ut. Anna tar även upp det med att dem pengar som man lägger ut på fyrverkeri bokstavligt bränns upp. När man kan lägga det på något viktigare så som till exempel köpa till exempel nötkräm för att hjälpa svältande barn. 60 st paket nötkräm kostar 190kr, det är lika mycket som ett helt paket av de billigare fyrverkerierna eller som ett finare fyrverkeri.

Så om du vill dra ner på din miljöpåverkan och samtidigt hjälpa människor i nöd, så lägg de pengar som du skulle lagt på fyrverkerier istället på till exempel nötkräm, vaccin eller avmaskningstabletter. Eller så kan ni stödja någon annan hjälp organisation så som BRIS, Rädda Barnen eller om du hellre vill stödja en organisation som kämpar för miljön så kan du till exempelt ta Världsnaturfonden (WWF).
Och vill du ändå se fyrverkerier så brukar de flesta samhällen och kommuner arrangera ett gemensamt fyrverkeri som alla kan se på.



Anna C Nilssons blogginlägg http://annacnilsson.centerpartiet.net/2011/12/smallarnas-tid-ar-har/

Sajten Forskning och Framsteg skriver om de olika kemikalierna i fyrverkerier.
http://fof.se/tidning/2011/1/fyrverkerier-innehaller-cancergift

För att hjälpa människor i nöd kan du gå in på

UNICEF http://unicef.se/gavoshop

BRIS http://bris.se/?pageID=292

Rädda Barnen http://www.raddabarnen.se/geengava/Pages/startregelbundet.aspx

Världnaturfonden WWF http://www.wwf.se/insamlingsportal/

Inga kommentarer: