tisdag 13 december 2011

Sammanfattning av klimatmötet Durban

Jag kommer här att skriva om och kommenterar förväntningar vs. nådda resultat. Vi vet ju hur det gick med mötet i Köpenhamn och Cancun. Det var stora förväntningar, men de fick ett bakslag. Det blev inte som man förväntat sig.

”Flera av de svåra frågorna, som bindande åtaganden och Kyotoprotokollets framtid lämnades att lösa i Durban.” (Citat från FORES Guide till Durban.)

Mål och de viktiga frågorna

”Huvudfrågan är huruvida nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet, ska få en ny åtagandeperiod” (Citat FORES Guide för Durban).

I bästa fall skull man nå en överenskommelse om hur framtida bindande överenskommelse.

Utöver frågan om åtaganden för minskade utsläpp och en eventuellt ny åtagandeperiod. Så finns det också andra frågor som skulle behandlas i Durban. En annan centralfråga är säkerställande av den långsiktiga finansieringen för utvecklingsländer. Under tidigare COP (klimat)-möten så har det inte kunnat beslutats om utformningen på den fonden (som skall finansiera kostnaderna för u-länderna) som Transitional Commitee hade till uppgift under det gånga året. Så det låg också på beslutsbordet för klimatmötet i Durban. Andra viktiga frågor är de om utveckling och överföring av ny teknik. Det fanns förhoppningar om att man skulle göra framsteg i Durban gällande arbetet med att få igång Climate Technology Centre and Network. Det skulle även bli en överenskommelse hur ett system för REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and fores Degradation), med hur finansiering för att bibehålla skog i de fattigare länderna. Och hur utsläppsminskningarna ska mätas, rapporteras och verifieras.

”Parallellt med förhandlingarna om Kyotoprotokollets framtid är den stora frågan alltså vilken väg länderna ska välja att gå för att hitta ett avtal som samtliga länder vill skriva under.” (Citat från FORES Guide för Durban)

En av de andra viktiga frågorna är om avtalet ska vara rättsligt bindande, en annan är vilka länder som ska ha åtaganden. Vilket fall som helst så det kommer dröja innan det finns ett avtal på plats, där alla stora utsläpparna har åtagit sig att minska de globala utsläppen av växthusgaser.

Resultatet

Efter att ha gått på övertid så enades parterna om det så kallade Durbanpaketet som bland annat innehåller; en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet, en färdplan mot en ny rättslig överenskommelse, arbetsprogram för långsiktig finansiering och ett ramverk för den gröna klimatfonden.

I den andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet gäller perioden 2013-2017. Det slutliga beslutet hur avtalet ska se ut skjuts dock fram till nästa möte 2012 i Quatar.

Det beslöts om en ny arbetsgrupp för att ta fram en färdplan mot en ny rättslig överenskommelse där alla parter ska vara med på. ”Arbetsgruppen ska avsluta sitt arbete senast 2015 så att ett nytt avtal kan träda ikraft från 2020. ” (Citat från Regeringskansliets hemsida)

Det kommer att tas fram en arbetsgrupp som ska se över hur man kan få fram förbättringar gällande marknadsbaserade mekanismer för kostnadseffektiva utsläppsminskningar. Denna arbetsgrupp kommer att skapas under nästa år (2012).Det fanns inga förväntningar gällande att parterna skulle komma överens i frågan om att ytterligare minska utsläppen. Det var få framsteg som gjordes på denna punkt. Men man hoppades ändå på att det skulle bli ett beslut som behövs för att täppa igen det glapp som finns mellan utsläppen och de utsläppsminskningar som behövs göras för att vi ska lyckas nå målet med max 2 graders temperaturökning.

Mina tankar

Eftersom förväntningarna på detta klimatmötet hade sänkts en hel del sedan dem två senaste så kan jag bara beklaga att mina förväntningar besannades. Men jag tycker ändå att mötet var viktigt. Bara för att man börjar realisera sina tankar, rapporteringen kring klimatmötena och klimatfrågan minskar. Så minskar inte frågans betydelse. Det betyder inte att man ska ge upp. Det betyder att man måste lägga i en extra växel. Och att man ska lyfta upp de goda exemplen, så att andra ser att det går. Så jag tar och lyfter fram lite gott nu

Lite ljus i tunneln/mörkret är dock att det görs framsteg både nationellt och regionalt i olika delar av världen för att dra ner på utsläppen. Vilket i sin tur ger ringar på vattnet eftersom de då bevisar för varandra och sig själva att det går att vara miljövänlig utan att förlora ekonomiskt på det.

För den som vill läsa lite mer detaljerat om detta så rekommenderar jag

Regeringskansliets hemsida och FORES Guide till Durban.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan ett nytt avtal liknande Kyotoavtalet se ut med klimatmötet i Durban i ninnet)?

Anonym sa...

Hur kan ett nytt avtal liknande kyotoavtalet se ut (med klimatmötet i Durban i minnet)?

Ingrid Gustafsson sa...

Det är nåt som tål att tänkas på. Erkänner att jag just nu inte har nåt exakt svar. Det beror ju på olika parametrar, så som de olika ländernas delegationers uppsättning, olika världshändelser, om forskning kommer fram till nåt nytt, hur kompromissvilliga de olika länderna är, hur nära in på olika katastrofer är och så vidare. Jag tänker kolla närmare på det för att se om jag kan hitta nåt tänkbart scenario. Men det gör jag inte under de kommande dagarna på grund av att jag sitter och tentapluggar.