måndag 5 december 2011

Klimatmöte i Durban del 2

I en av de artiklar jag länkade till igår så står det att koldioxid utsläppen har sluta att öka sedan 10 år tillbaka, i en artikel på en av av de andra sidorna läste jag nyss att utsläppen fortsätter att öka! Att 2010 var de större än på hela 2000-talet,ca 6 %. Den störste utsläppen står de U-länder som stigit upp ur fattigdomen och Kina står för den största delen.

Som jag skrev igår så har rapporteringen kring detta klimatmöte varit betydligt lägre än inför mötet i Cancun och Köpenhamn. Men det är inte bara inför detta möte som pågår i detta nu som rapportering, samtal, debattartiklar, och olika makthavare som tar orden som miljö, miljövänlighet, klimathot, koldioxidutsläpp och liknande ord i munnen eller skriver med sin hand på ett papper eller ett tangentbord. Detta gäller så väl journalister, opionsbildare som politiker på olika nivåer (allt från lokala kommunpolitiker, riksdagsledamöter, vår statsminister – Fredrick Reinfeldt och hela vägen upp till EU och FN). Boven i dramat sägs vara finanskrisen. De fick liksom inte tid eller mod att prata om miljön. Men jag och fler med mig tror att vi har inte råd att inte ha tid och mod att sluta prata och handla för en bättre miljö. Miljöproblemen bryr sig inte om finanskriser, lågkonjunkturer, landsgränser, fattigdom eller rikedom. Den ser ingen skillnad på vem du är. Den drabbar alla. Ända skillnaden är att de som är rika kan ha råd att fly. I flera av de böcker och artiklar jag har läst under de senaste ca 3 åren säger att en av de största anledningarna till att vi kommer ha krig i framtiden (en del hävdar även att sådana krig redan har börjat) är för tillgång på mat, vatten och i vissa fall bra mark att bo på. Detta eftersom havshöjningarna kommer äta upp en del mark, där av försvinner boendeplatser, odlings och bruk-mark, men även tillgången på rent sötvatten (dricksvatten). Men också att vi är fler människor än någonsin som ska samsas om samma mark. Men även att olika verksamheter ska samsas om samma mark. Jordbruk (av olika saker), boplatser, industrier och så vidare.

Tänker vi inte ta oss tid och mod med dessa frågor kommer dem köra över oss! Men framförallt är det även så att de är de fattiga länderna och människorna som drabbas först och mest. De som inte har tekniken eller pengarna som gör att de har tid eller råd att tänka på filter på bilar och reningsverk eftersom de knappt har råd med mat eller än mindre medicin i fall någon i deras familj blir sjuk. Vi som bor i de rikare länderna måste ta vårt ansvar att hjälpa till att ge inte bara vårt egna land, utan vår planet och de fattiga länderna en bra teknik och kunskap för att se till att vi inte fortsätter att förstöra våran miljö.

Lite om det skriver de även på Allt svårare villkor för framtidens matproduktion.

Inga kommentarer: