torsdag 17 januari 2008

Mänskligarättigheter - vi får inte glömma...

Jag ser nu en dokumentär på kanal 8 om mänskligarättigheter i världen.
Där de tar upp dem i olika delar av världen och i FN.
De hade spelat in ett stycke med Vladimir Putin (Rysslands primeräminister), där sa han att Ryssland ser på mänskligarättigheter på sitt eget sett (fritt citerat).
Då tänkte jag: Ååå Fan! Det säger du inte?! Kom han/ de på det nu?!

I denna dokumentär tar de upp flera olika fall i världen bla "De glömda kriserna" (de i Uganda där det begås folkmord).
Det känns hemskt att tänka att det namnet ("Det glömda kriserna") är så sanna. Vilket också gör det ännu mer hemskt. För det är inte bara det att man bryter mot lagar, etik, moraler och överenskommelser Det är levande personer som drabbas. Det är enskilda personer som drabbas. Barn, medelålders, gamla, kvinnor, män, pojkar och flickor. De dödas, våldtas, kindnappas och mycket mer. De utsätts för saker som vi i tryggare länder knappt kan förstå (om vi änns kan förstå).
Just därför är det så viktigt att inte glömma och att aldrig sluta kämpa för att även dessa människor ska få ett tryggliv och ett stabilt land.

Av dessa anledningar tänker jag aldrig glömma och alltid försöka kämpa (på ett eller annat sätt) för mänskliga rättigheter. Jag hoppas att ni också inte tänker glömma. För ingen förtjänar att bli förföljd, våldtagen och torterade på det ställe de ska känna sig trygga i... sitt hem och i sitt land.

Inga kommentarer: