söndag 27 januari 2008

Världskursen

Kom hem för någon timme sedan från Stockholm. Har vart på Världskursen (lördag till söndag) där vi hade temat Ryssland. Det var C-rörelsen som arrangerat den. Det var intressant och roligt. Fick nya kontakter. Och en massa idéer, energi och kämpar glöd.

Vi pratade bl.a om Ryssland och dess "demokrati" (som deras ledare, Potin kallar det....), Ryssland grannländer situation och vad Sverige och EU ska eller inte ska göra...

Jag blev väldigt bra vän med en annan CUF tjej. Vi kom på massa roliga saker.

tisdag 22 januari 2008

"Det"

Jag har min vän Carro här. Och vi (jag, Carro och min Kille) sitter och pratar om gamla minne och olika saker. Då kallar Carro mig "Det". Så nu är jag en Det.

måndag 21 januari 2008

Apotek i Svergie och i Polen

Det har vart mycket debatt för ett litet tag sedan om monopolet i Sverige och om Apoteket.
Och igår under mötet av någon anledning så började jag tänka på det. Och min slutsats blev denna:
Sverige är ett av de få länder som har apotekmonopol. I Polen som jag var i 2 veckor för någon vecka sedan, så pratade jag och min kusin om det. De har inte som vi i Sverige De har inte samma system. Men i varje stad/ samhälle har de minst ett apotek öppet även på nätterna. Så i varje stad/ samhälle har de apotek öppet dygnet runt.
Och enligt mig är det mycket bättre, än att ha vissa tider då människor kan köpa mediciner (och visst finns det sjukhus och apotek, men de finns inte i varje stad/ samhälle och många har långt till dem..). Och man kan tyvärr inte bestämma att idag kl:12.30 (lagom till lunch rasten..) ska jag få migrän (eller vad man nu kan tänkas få, av de illamående och sjukdomar som finns...). Och många jobbar på sådana tider, så att de inte alltid hinner till apotekets öppet tider.
Sen så märkte jag en annan sak, det finns mycket fler apotek i Polen städer/ samhällen, än vad det gör i Sverige När jag gick runt i staden som mina kusiner bor i så var det ett eller två apotek på var å varannan gata.
Så med andra ord har de inte bara bättre öppet tider, det är även fler vilket gör att det är mer tillgängliga och att konkurensen är större vilket i sin tur leder till att kunderna/ patienterna får bättre service.
Så om någon tycker att det inte är bra att ha det på det visset, så berätta det.

Förlåt...

Jag vet att jag inte lagt in bilderna från min Polen resa än... som jag lovat er... Jag beklagar det. Det är på grund av att jag inte är så teknisk själv... vet inte riktigt hur man gör... så jag har en person som brukar hjälpa mig med det, han ska snart lära mig hur man gör. men på grund av att han inte haft så mycket tid, så har det inte blivit av. Hoppas att ni kan ha överseende. Jag lovar att de ska komma upp på sidan.

söndag 20 januari 2008

Centerns Distrikts Årsmöte

Ikväll var jag på Centerns Distrikts Årsmöte. Där vi förutom de vanliga punkterna på årsmötet hade lite olika mindre diskutioner och frågor. Och vi hade riksdagledamoten Maria Kornevik Jakobsson (C) på besök. Hon pratade om vad hon gör/ gjort och vad Centern och Alliansen gör/ gjort. Det var intressant. (Om man ville kunde man också ställa frågor till henne.)

Vi hade även val till styrelsen. Det blev en del omval och två nyval. Jag har äran att vara en av de nyvalda. Och jag tackar för förtroendet.

torsdag 17 januari 2008

Mänskligarättigheter - vi får inte glömma...

Jag ser nu en dokumentär på kanal 8 om mänskligarättigheter i världen.
Där de tar upp dem i olika delar av världen och i FN.
De hade spelat in ett stycke med Vladimir Putin (Rysslands primeräminister), där sa han att Ryssland ser på mänskligarättigheter på sitt eget sett (fritt citerat).
Då tänkte jag: Ååå Fan! Det säger du inte?! Kom han/ de på det nu?!

I denna dokumentär tar de upp flera olika fall i världen bla "De glömda kriserna" (de i Uganda där det begås folkmord).
Det känns hemskt att tänka att det namnet ("Det glömda kriserna") är så sanna. Vilket också gör det ännu mer hemskt. För det är inte bara det att man bryter mot lagar, etik, moraler och överenskommelser Det är levande personer som drabbas. Det är enskilda personer som drabbas. Barn, medelålders, gamla, kvinnor, män, pojkar och flickor. De dödas, våldtas, kindnappas och mycket mer. De utsätts för saker som vi i tryggare länder knappt kan förstå (om vi änns kan förstå).
Just därför är det så viktigt att inte glömma och att aldrig sluta kämpa för att även dessa människor ska få ett tryggliv och ett stabilt land.

Av dessa anledningar tänker jag aldrig glömma och alltid försöka kämpa (på ett eller annat sätt) för mänskliga rättigheter. Jag hoppas att ni också inte tänker glömma. För ingen förtjänar att bli förföljd, våldtagen och torterade på det ställe de ska känna sig trygga i... sitt hem och i sitt land.

onsdag 16 januari 2008

"Farligt Sex"

Läste igår Hanna Wagenius blogg, så idag gick jag in på hennes blogg och läste på länken* som hon lagt in. Och på det ämnet kan jag bara hålla med Hanna.
För det är inte sex som är farligt.... Det är hur man har sex, som är farligt. Det är inte hur avancerat sex man har som är farligt.... Det är hur man har sex, som är farligt. Det är inte hur många sexpartners man har som är farligt... Det är hur man hanterar de sexuelllarelationer man har som är farligt.

Att ha sex är till och med hälsosamt. Och visst finns det risker sjukdomar och att man blir gravid. Men då finns det enkla lösningar kondomer (olika preventivmedel) och att gå och undersöka sig med jämna mellan rum (eller efter eller innan man har haft/ har en ny sexpartner...), Och det med att unga har mer avancerat sex, så spelar det faktiskt ingen roll. Det ända det kan tyda på är att unga har mer vetskap om hur man har olika sexstälningar. Det med att ha många sexpartner är inte heller farligt, och det är väldigt lätt att hålla kol på riskerna... Gör gynundersökningar (så vet man om man blivit sjuk och kan göra nåt åt det och har man ingen sjukdom, så kan man med gott samvete fortsätta att ha sex...)

Så ett tips till över hur man kan motarbete "farligt sex" och snedvridna syner på sex:
Ha bra sexualupplysning!

Det finns redan...

Betygdebatten är igång för fullhals. Och det verkar som den rödgröna sidan har missat att det finns redan skriftliga omdömen om eleverna. Bara att det inte står i någon lag. Men en överraskning till er rödgrön:
Jag gick ur gymnasiet för c 1,5 år sedan och så länge jag kan komma ihåg har jag fått både skriftliga och muntliga omdömen i både ämnen och hur jag fungerar socialt. Och som grädde på moset.
Jag var hemma och hälsade på min familj, där visade min äldsta lillasyster (som går i sjunde klass) mig hennes skriftliga omdömen (med både ämnen och hur hon är socialt...). Så min slutsats är att lärare redan ger både skriftliga och muntliga omdömen i både ämnen och hur eleven är socialt!

tisdag 15 januari 2008

Homosexuellaäktenskap!

Sitter nu och ser på AktuelltSVT2. Det är ett reportage och debatt om könsneutralaäktenskap.
Fredrick Federley från Centern och Stefan Atefalt från Kristdemokraterna diskuterar det.
Alf Svensson sa blandanat i reportage att varför ska man ändra på nåt som fungerar? (fritt citerat)
Men då har jag en nyhet till dig Alf. Det är fungerar inte alltid! Allt fler skiljer sig.
Jag har absolut inget emot äktenskap, snarare tvärtom. Jag tycker det är nåt fint. Det är ett sätt att visa kärlek. Och det är en symbol för familjer och kärlek.
Och visst partnerskap finns för homosexuella. Men det handlar bara inte om det juridiska. Det handlar om det symboliska. Det symboliska att visa att homosexuella att de är lika värda som heterosexuella För barn i homosexuellafamiljer, att visa dessa barn och dessa homosexuella familjer att deras familjer är lika värda som heterosexuellafamiljer. För samhället och omvärlden att visa att vi i Sverige är öppna och ser inte skillnad på homosexuella och heterosexuella
Och för mig som liberal och det en självklarhet att alla människor har rätten att bestämma om, när och med vem de vill gifta sig. Det är en del av att vara fri.

Och till dem som säger att det är skillnad på heterosexeuella och homosexuella par och deras relationer. Så säger jag att det är skitsnack! Jag känner heterosexuella, homosexuella, bisexuella par. Och en sak har jag märkt. Det är inte skillnad på deras relationer bara för deras sexualitets Det är skillnad på deras relationer för att de är olika personer. Och tack och lov för det. För tänk vad hemskt det hade vart om alla vore lika.
Så för att göra det lite tydligare. Det är ingen skillnad på heterosexuella och homosexuella par och deras relationer!

Och för att vara ännu tydligare (för er som inte fattade det, vid detta lag...)... Jag är för en könsneutraltäktenskap!

måndag 14 januari 2008

Ledighet å nyårslöfte...

Det senaste dagarna har jag unnat mig själv lugn och ro, blandat med familjen och självtid. Men idag börjar vardagen allt mer komma tillbaka. Men det känns lite segt att komma igång... Men jag lovar er att mitt nyårlöfte tar sig. Jag har kommit igång allt mer med att äta bättre, motionera mera ta tag i saker, mer positiv och ett allmänt härligare liv... Denna helgen har det var snålt med allt förutom att vara mer positiv och ha ett härligare liv. Men idag kom det andra så sakliga krypande det med... så det är på väg... Och jag har ju faktiskt 11 1/2 månader kvar att lyckas på... :D

fredag 11 januari 2008

Hemma!

Så nu har jag kommit tillbaka till Sverige.. Är hemma hos mamma nu... har ätit middag och lite så. Är skönt att vara tillbaka...
Borta bra, men hemma bäst...

Utvarderning av min Polenresa

Sa nu har jag vart i Polen i nastan 2 veckor. Aker hem imorgon (eller idag blir det ju... klockan ar ju 00.08...) Taget mot Warszawa gar ca 08.20, sa ungefar 07.55 far jag sticka ifran lagenheten min faster mina kusiner, kusinernas far och hundarna bor i... Flyget fran Warzsawa till goteborg gar 12.15 och jag ska vara framme i Goteborg 14.00. Sa jag hoppas att det inte blir forsenat, som det blev pa resan hit (med 1- 2 timmar...).
Det har varit en bade rolig, inressant, trevlig och larorik resan. men samtidigt har jag ju saknat alla dar hemma.
Jag har gjort en liten utvardering av denna resa.

Sa pa plussidan kommer...
* traffat slakten och derras nara o kara
* sett lite av Warszawa (bade fran luften och fran marken... det ar en vacker stad...)
* sett en jatte fin saltgruva
* ovat pa min engelska (behover det verkligen, ar inte stolt over min engelska... men man kan inte vara bra pa allt...)
* fatt nya kontakter (bade privata och politiska...)
* fatt 2 ubderbara vanner.. Songo och Dianna... (Mina kusiner och min fasters hundar... de ar underbara... kommer att sakna dem sa mycket...)
* sett lite av Krakow
* sett min pappas hemstad (det hus han levde i och den skola han gick i...)

Kommer inte pa mer pa plussdian nu...

Sa da ar det minussidan da...
* saknat alla dar hemma
* kan inte polska, sa jag har svart att forsta (tack o lov att mina kusiner och derras pojk - och flick-vaner kan engelska...)
* jag har gatt upp i vikt... hehe...( i for sig battre an att ga ner i vikt, vill ju inte vara for smal..)
* det har inte alla bokstaver pa tangentbordet... hehe...
* jag o min faster har inte kunnat saga mycket till varandra om inte mina kusiner eller derras respektive vart narvarande... for hon kan inte engelska eller svenska och jag kan inte polska, rysska, tyska eller nat av de andra spraken i de landerna dar... (men jag lovar man kan saga mycket med peka-spraket och med kroppsspraket...)
* att det ar mycket dubbat pa polsk TV...

Saker jag saknat...
* den svenska mjolken, derras mjolk smakar annorlunda...
* det svenska spraket... (inget illa ment mot andra sprak, men det ar alltid nat speciellt med sitt eget modersmal... tack o lov for internet och telefoner...)
* mina nara och kara...

Sa plussidan vann... kort sakt en bra resa med finna minnen... ska forsoka lagga upp nagra bilder...
Thak you, Asia,Ivona, Bartek 1 and Bartek 2! It has been great to see you all. Say hi to Songo and Dianna from me... I'm gooing to miss you all...

Ar dags att sova lite nu... ska upp 5.45 imorgon...

måndag 7 januari 2008

SEX!!!!!!!!

Laste nys pa Isabellas blogg (har henne lankad pa sidan, Att arbeta som eskort)... Sen laste jag nagra bloggar hon tipsade om... Det var intressant och fick mig att tanka till...

Och jag kan halla med dem i mycket, men inte i allt... T.ex att det inte ar lika etablerat att tjejer/kvinnor har samma sexualitet/ sexlust som killar/ man... Men pa nat sat sa ar det etablerat... Men det pratas inte om det pa samma satt i media... Sen sa finns de sadanna personer som tycker/ tror att tjejr/ kvinnor inte har den sexualiteten/ sexlusten som killar/ man... (sen sa vet jag att det finns manniskor som tycker att tjejer/ kvinnor har den sexualiteten/ sexlusten...)
Men jag tror att om man skriver annorlunda om det i media och om man tar upp det i skolan, som vilket annat amne som halst... T.ex matte, svenska och engelska... Och om man borjar prata om det mer oppet... Sa skulle det inte bara bli mindre tabubelag, det skulle nog vara mer avspannt ocksa... Och sedan skull den reala kunskapen faktiskt spridas battre...

Alla manniskor har sin egen sexuelitet! Vare sig den ar liten, mycket, mittemellan, enligt normer, udda, hard, mjuk.... eller vad man nu har for sexuellitet. Det ror bara den personen och de personen den aktuella personen har sex med.
Och vill dessa personer inte prata om det, sa helt ok... Men vill de att hela varlden ska fa reda pa det, sa ar det ocksa ok... Det ar helt upp till dem!

Sa var inte radda for sex! Det ar genom sex som alla manniskor har kommit till... (for utom de som kom till pa konstgjort satt...)... Sex ar naturligt! Lika naturligt som att andas.

Folk i allmanhete ar radda for det dem inte kanner till... Sa det basta sattat (enligt mig) for att motarbeta tabut av alla typer av sexuellarelationer (inklusive traffiking och aven for de prostituerade...) ar bra utbildning. Sa var inte radda att prata med barn och unga, eller for den delen aven vuxna om det. (Jag vet att det kan vara svart... men jag lovar ingen biter dig for att du gor det... och om nagon mot formodan skulle gora det, sa behover de lara sig om sex och normalt hyfs...)

söndag 6 januari 2008

Invandrare?

Laste nyss Magnus Aderssons blogg om brottsligheten och angaende amnet om invadrare ar mer brottsbenagna. Laste aven Oscars text pa Kungsholmscenterns blogg om det. (Har Magnus sida lankat har pa sidan... och Magnus har Oscars sida lankat pa sitt inlagg... Las det!) Det var nagra SD-sympatisorer/angangare som komenterade det. Och derras komentarer gick i stort sett ut pa att Magnus och Oscar har fel. Men da skulle jag vilja fraga dessa SD-sympatisorer/anhangare en sak:Vart drar ni gransen for vilka som ar invandrare?

lördag 5 januari 2008

Vilket ar bast?

Forresten... Vilken tycker ni bast om... det utseendet jag hade pa bloggen forst eller det jag har nu?

Utseende

Som ni nu ser sa har jag andrat utseendet pa min blogg... Men jag lovar er att innehallet kommer vara det samma...

fredag 4 januari 2008

Nya kontakter

Idag var jag o min kusin (Asia) i Warzsawa (Polens huvudstad...). Dar gick vi olika affarer, at och hade det trevligt. Men vi hade ocksa bestamt ett mote med en kille i en mer eller mindre motsvarighet till CUF (Centernsungdomsforbund). Det var valdigt intressant och givande. Det blev en bra kontakt och jag och alla CUFare blev inbjudna till att komma och halsa pa dem i maj, da ar det en typ av Pride liknande festival. Vi jamforde varandras politik och hur den politiska situationen i respektive land ar. Och vi pratade om econimiska fargor (aven om euro), om var kampanj - riktigsolidaritet.nu om militaren och om internatinella fargor.
Sa det var en lyckad dag med ett lyckat mote.

Utsatta barn!

Laste idag pa Aftonbladets hemsida i delen Debatt om utsatta barn. Det var 2 unga tjejer som skrev texten. Och jag tycker att man bor lasa den, tyvarr kan jag inte lanka till den just nu. (Dene heter i alla fall "Skydda barn fran olampliga foraldrar".) Den far en att tanka till.

Och jag tycker det ar viktigt att vi inte glommer och att vi inte slutar att kampa for utsatta barn. Det finns sa manga utsatta barn. Morkertalet ar stort. Och det syns inte pa dessa barn. Darfor ar det viktigt att nar de val vagar beratta det for nagon att vi inte bara skiter i det. Ta tag i det. Kolla upp det. Lat barnen veta att vi bryr oss.
Barn ska inte behova bli vuxna i fortid. Det kommer det att bli en dag i alla fall. Lat barn vara barn. Lat de lek och njuta av den tiden. (Den kommer aldrig igen...) Barn ska inte behova ta hand om sina foraldrar, det ar foraldrarna som ska ta hand om dem. Och kan inte foraldrarna det ( av nagon anledning, t.ex p.g.a sjukdom m.m) , sa ar det samhallet som ska gora det.
Vi maste lyssna pa barnen. Vi maste ta hand om dem.

torsdag 3 januari 2008

Fyverkerier och raketer!

Kan bara saga en sak om det.... Haller fullstandigt med Annie Johansson (Har hennes blogg lankat, pa hoger sida...)...
Manniskor har ett eget annsvar om sig sjalva. Man ska inte behova forbjuda raketer och fyverkerier. Anvand sunt fornuft.
Anvand inte hemma gjorda smaller (fyverkerier och bomder). Sta inte for nara. Var inte i ett tatbyggt omrade. Hall inte i pinnen/ pjasen/ smalleren nar du tander den. Tand dem inte nar du ar paverkad/ full. Lat inte barnen leka med dem m.m.
Jag som vuxen person har ett eget annsvar att ta hand om mig sjalv!

onsdag 2 januari 2008

Kan inte sova...

Hade nyss svart att sova, darfor kollar jag nu runt lite pa natet. Gick upp lite ocksa, i koket star min faster och grejar. Vi kan inte tala sa mycket med varandra (eftersom hon kan inte engelska eller svenska... och jag kan inte polska, tyska och rysska... hon ar polack... Men jag kan enstacka ord, te, kaffe, alskling, hej, hur mar du, bra...). (Mina kusiner som talar engelska sover...) Tur att det gar att peka och skaka pa huvudet m.m. Men oavsett vilket sprak man anvader (polska, svenska, engelska "peka-spraket"), sa kanner jag pa ett harligt satt en karleksfull varme fran henne... hennes kramar och hela hennes ansikte utstralar karlek och omtanke (pa bara det satt nagon som star dig nara kan gora...), det ar sa gott att kanna det nar man har svart att sova (och ar langt hemifran...)
Det finns inget battre an karleken, speciellt den fran ens familj... sa var radd om varandra... Det tanker i alla fall jag vara... (alltsa vara radd om mina nara o kara...)

Men nu ska jag gora ett nytt forsok att sova... God Natt till er alla...

tisdag 1 januari 2008

2007/2008

Det ar manga som skrivit om aret som vart och aret som nyss har borjat... Sa nu ar det ocksa min tur...
Jag tycker att 2007 har vart ett roligt och larorikt ar. Men tyvarr har det ocksa vart mycket som vart hemskt och trakigt.
Nagot av det roliga: Mycket handelser med CUF. (Min forsta stamma och valet av ny ordforande, Magnus Andersson, Kampanjen... m.m), Nya vanner, Traffat min slakt, Jag och min kille flyttade ihop... sa den 2/1 har vi bott ihop i 1 ar , Uppmarksamheten pa valdet (tyvarr av en mycket hamsk anledning...).... m.m
Nagot av det trakiga o hamska: Att Burmas munkar och folk maste kampa sa ( jag bugar mig for dem...), valdet... m.m

Men nu vill jag se framat och hoppas att 2008 ar fullt av hopp och en massa skoj. Jag tanker i alla fall kampa vidare for mannskliga rattigheter, for mindre vold, for mer frihet o demokrati och mer forstaelser for andra manniskor... Min eld sloknar inte!